Vesti
Društvo i ekonomija
Raritetna tkačnica svilenog damasta iz Bezdana odlazi u stečaj
25.06.2012. 20:00
Izvor: Blic
Raritetna tkačnica svilenog damasta iz Bezdana odlazi u stečaj
Jedinstvena tkačnica svilenog damasta „Novitet - Dunav“ iz Bezdana, koja, inače, nema premca u Evropi, otići će u stečaj zbog blokade računa koja je trajala neprekidno duže od godinu dana. Razloge za stečaj nisu osporili ni pravni zastupnici „Noviteta“, pa je samo preostalo još da Privredni sud u Somboru donese pismenu odluku o pokretanju stečaja.
Tkačnica ima samo osam zaposlenih i jedinstvena je po tome što proizvodi damast na razbojima koji su kulturno dobro pod zaštitom države.
Prema izveštaju privremenog stečajnog upravnika Nikole Krajnovića, račun preduzeća u blokadi je za oko dva miliona dinara, dug je 15,3 miliona dinara, a knjigovodstvena vrednost imovine „Noviteta“ 11,3 miliona dinara.
Najveći poverilac je Fond za razvoj, zatim Udruženje „Suveniri Podunavlja“, dobavljači, a među poveriocima su i radnici koji potražuju oko 400.000 dinara, odnosno zarade i doprinosi za oko pet meseci.
- “Novitet - Dunav“ obustavio je proizvodnju, a objekti i mašine izdati su u zakup Udruženju „Suveniri Podunavlja“ koja obavlja istu delatnost - kaže Krajnović.
Advokat Strahinja Milić, punomoćnik „Noviteta“ izjavio je da je saglasan da se u tkačnici svilenog damasta pokrene stečaj, a na ročištu u Privrednom sudu u Somboru rečeno je da je Fond za razvoj Srbije, koji je i najveći poverilac, uplatio 600.000 dinara predujma troškova stečajnog postupka.
Bez obzira na to što je reč o specifičnoj proizvodnji, u Privrednom sudu u Somboru kažu da će se u slučaju „Noviteta - Dunav“ voditi stečajni postupak kao i u bilo kom drugom preduzeću.
Bezdanski damast tka se na starim razbojima koji su kulturno dobro pod zaštitom države, proizvod je registrovan kao roba sa zaštićenim geografskim poreklom i smatra se proizvodom starog zanata, a sama tkačnica je dobitnik Turističkog cveta za luksuzni suvenir Srbije.
Svilenim damastnim stolnjacima, salvetama i posteljinom iz Bezdana opremljene su mnoge ambasade u Beogradu, Predsedništvo Srbije, kao i brojni hoteli i restorani.

[b]Jedinstvena u Evropi{/b]
Tkačnica u Bezdanu predstavlja raritet u Evropi jer je tehnologija ručnog tkanja svilenog damasta ista kao i pre 140 godina, kada je žakar tkanje stiglo u Bezdan. Sve do danas se tkalo na 18 ručnih razboja i dve motalice iz XIX veka. Sličnih radionica kao što je bezdanska ima u samo Francuskoj, odnosno i u Egiptu, ali njihovi razboji su samo muzejski eksponati.