Vesti
Društvo i ekonomija
Građevinari traže svoje ministarstvo
26.06.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Građevinari traže svoje ministarstvo
Građevinska industrija bi u novoj vladi morala da ima zasebno ministratsvo, umesto da spada u nadležnost nekoliko, traži granski sindikat.
Sindikat predlaže formiranje ministarstva za građevinu koje bi preuzelo nadležnosti dosadašnjih koja su bila zadužena za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i infrastrukturne projekte.
Takođe, od nove vlade se traži hitna izrada strategije razvoja građevinarstva Srbije kako bi se što više uposlila domaća preduzeća u zemlji i inostranstvu.
Strategija bi trebalo da obuhvati hitne mere za uposlenost domaćih građevinskih preduzeća, partnerski odnos domaćih građevinskih preduzeća sa inostranim kompanijama, a ne status podizvođača.
Treba obezbediti da tedderi ne isključuju domaće firme te da inostrane kompanije povere srpskim preduzećima najmanje 50 odsto vrednosti ugovorenih radova i poveravanje poslova kompanijama koje poštuju Granski kolektivni ugovor i legalno zapošljavaju radnike.
"Siva ekonomija" i rad na crno kao nelojalna konkurencija značajno i posebno opterećuju građevinarstvo Srbije i preduzeća koja posluju u legalnim tokovima.
Sindikat zahteva i usvajanje zakona o osiguranju od nesrećnih slučajeva i povreda na radu, izmene i dopune Zakona o radu kako bi se sprečio rad "na crno".
Predlaže se i ograničenje prekovremenog rada na godišnjem nivou od 200 časova i smanjenje broja radnih sati u preraspodeli u radnoj nedelji, sa 60 na 54 sata.