Vesti
Društvo i ekonomija
Akcija sa LGBT lutkama u centru Beograda prošla bez incidenata
26.06.2012. 20:00
Izvor: Blic
Akcija sa LGBT lutkama u centru Beograda prošla bez incidenata
Postavkom "Demonstracija kartonskih LGBT lutaka" u centru Beograda danas je nastavljena akcija za ukidanje predrasuda prema LGBT populaciji i za promociju principa jednakosti i nenasilja. Dvadesetak aktivista okupilo se na Trgu republike kako bi javnosti poslali poruke o toleranciji, smanjenju predrasuda i suzbijanju homofobije.
Aktivisti su postavili kartoneske lutke LGBT osoba sa transparentima "Ne sudi knjizi po koricama", "Ne tražimo posebna prava", "Upoznaj me pre nego što me zamrziš", "Stop predrasudama i neznanju", "Ponosan što postojim", kao i figura žene sa transparentom: "Ja volim svog gej sina".
Predsednik Gej strejt alijanse (GSA) Lazar Pavlović rekao je novinarima da se položaj gej populacije u Srbiji poboljšava, ali "senzibilizacija građana kasni i na tome se mora raditi".
- Cilj akcije je ukazivanje građanima na probleme gej populacije i ne možemo reći da se stvari ne pomeraju - i što se tiče državnih organa i institucija, kao i građana, ali to ne ide željenim tempom. Prijatno sam iznenađen kako su Beograđani reagovali na današnju manifestaciju i drago mi je što se sve završilo bez incidenata - rekao je Pavlović.
Aktivisti ističu da su reakcije Beograđana bili slične kao u Novom Sadu i Nišu kao i to da je održavanje ovakvih manifestacija posebno bitno za poboljšavanje položaja LGBT populacije u Srbiji.
- Današnjom manifestacijom uspeli smo da kroz direktan kontakt sa građanima skerenemo pažnju na probleme LGBT populacije. Većina je pokazala interesovanje, ali bilo je i onih koji su svoj stav iznosili ignorisanjem. To samo dokazuje da većina Beograđana razume i podržava našu akciju, kao i to da su jedan od najprimarnijih problema ovog društa huliganske grupe, kojih danas, na svu sreću nije bilo - završava Dragan Lončar, jedan od aktivista.
Projekat "Zajedno za jednakost LGBT osoba", počeo je 8. juna u Novom Sadu, a potom u Nišu, sa ciljem da kroz razne aktivnosti u nekoliko gradova u Srbiji doprinese ukidanju predrasuda prema LGBT populaciji i da promoviše princip jednakosti i nenasilja.
Tokom juna organizovane su projekcije filmova, promocije kulturnog stvaralaštva LGBT osoba, interaktivne ulične akcije i performansi, distribucija brošura i informativnih časopisa, panel diskusije i promotivne žurke.
U realizaciji projekta učestvuje pet nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i LGBT pravima u Srbiji.
Projekat je izabran na konkursu programa "Kalendar ljudskih prava" koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava, a podržala ga je i ambasada Holandije u Beogradu.