Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada na mukama zbog Železare
28.06.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Vlada na mukama zbog Železare
Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da Vlada traži način da Železara Smederevo ne obustavi proizvodnju, a postoji mogućnost da se druga visoka peć u toj čeličani privremeno stavi u režim "tihog hoda".
"Stanje u Železari je ozbiljno, kompanija pravi gubitke, ali je ona od strateškog značaja za privredu Srbije; Vlada nastoji da obezbedi uslove da ne dođe do prekida proizvodnje", rekao je Ćirić agenciji Beta posle sastanaka predstavnika Vlade Srbije i sindikata Železare.
On je rekao da je Železara u teškoj situaciji zbog stanja na svetskom tržištu čelika, ali Vlada i uprava preduzeća pokušavaju da obezbede poslove koji će sačuvati radna mesta 5.500 radnika.
Čirić je procenio da bi i u slučaju gašenja i druge vesoke peći u Železari prekid proizvodnje bio privremen, najduže do septembra.
Kako je najavio, sutra će biti sastanak predstavnika Vlade i uprave Železare, a u ponedeljak zajednički sastanak sa sindikatima.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca u železari Mileta Gujaničić je istakao da su na današnjem sastanku predstavnici sindikata metalskog sektora Srbije preneli zahteve da se ne dozvoli obustava proizvodnje u Železari Smederevo i dobili uveravanja da postoji volja da se problem te kompanije reši jer ima strateški značaj za privredu Srbije.
Na sastanku je zaključeno da je najveći problem cena i nabavka sirovina, ali o svim detaljima biće reči u ponedeljak, dodao je Gujaničić.
Rukovodstvo Železare Smederevo donelo je juče odluku da se rad na drugoj visokoj peći prebaci na režim "tihog hoda" u prvoj nedelji jula, zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.
"Železara Smederevo" je krajem januara prešla u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije "Ju-Es Stila", koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima. "Ju-Es stil" je 2003. godine kupio smederevsku železaru, tadašnji Sartid u stečaju.
Smederevska železara imala je učešće od pet posto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu, a zapošljava oko 5.500 radnika.
Železara ima pogone i ogranke u Smederevu, Šapcu i Kučevu, a bavi se proizvodnjom i prodajom toplo i hladno valjanih proizvoda, kao i belog lima u obliku namotaja i ravnih limova.
Vlada Srbije raspisala je 18. aprila tender za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je, kako je saopšteno, na zahtev potencijalnih kupaca produžen do 10. juna, a zatim do 10. septembra.
Zainteresavanost za učešće na tenderu za strateškog partnera, kako je u maju saopštila Vlada Srbije, izrazile su kompanije "Donjeck stil grup" iz Ukrajine, Ural manjingend metalurdžikal kompani" iz Rusije i "Junajtid plzen" niz Luksemburga.