Vesti
Društvo i ekonomija
Davinić: Pala Dinkićeva presuda za "Pancir"
05.07.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Davinić: Pala Dinkićeva presuda za "Pancir"
Viši sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića i dvojicu oficira optužbi za zloupotrebu službenog položaja. "Sve je to bila konstrukcija Mlađana Dinkića", rekao posle presude Davinić. Dinkićev URS kritikuje presudu.
Sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da su Davinić, kao i oficiri Jovica Vučković i Milun Kokanović oštetili budžet državne zajednice sklapanjem ugovora vrednog 176 miliona evra o nabavci pancira i druge vojne opreme za vojsku 2005. godine od firme za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" iz Zrenjanina.
Tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu na današnju presudu Apelacionom sudu u Beogradu, koji može da je potvrdi, preinači ili ukine i naloži novo suđenje.
Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je danas Tanjugu da će tužilaštvo uložiti žalbu na presudu.
Sudija Vera Vukotić prilikom obrazlaganja presude rekla je da nema dokaza da su Davinić, Kokanović i Vučković izvršili krivično delo za koje su optuženi, jer je sud utvrdio da nije nastala šteta za državu niti korist za Mileta Dragića pošto ugovor nikada nije realizovan.
Ona je navela da Tužilaštvo nije dokazalo da je Davinić na prečac odlučivao o nabavci pancir, jer je postupak nabavke trajao minimum godinu dana.
Što se tiče količine robe koja je trebalo da bude kupljena od preduzeća "Mile Dragić", sudija smatra da je ta količina bila srazmerna potrebama opremanja vojske od 2006. do 2010. godine, odnosno srazmerna broju vojnika.
"Nije tačno da Davinić nije konsultovao načelnika Generalštaba Dragana Paskaša. Ne može načelnik Generalštaba da ne zna za posao koji je najavljivan kao pljačka veka", rekla je sudija.
Ona je dodala i da je Davinić imao nalog Vrhovng saveta odbrane za opremanje vojske.
Davinić je posle izricanja presude rekao novinarima da je oslobađajuća odluka bila jedina moguća, kao i da se sada postavlja pitanje opravdanosti podnošenja njegove ostavke što je bio "primoran da uradi pod pritiskom javnosti nakon iniciranje te 'afere' od strane tadašnjeg ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića".
Ističući da je sud utvrdio da njegovim postupanjem nije naneta šteta budžetu niti je preduzeće za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" ostvarilo korist, Davinić je istakao da je jedinu štetu pretrpela vojska koja nije opremljena opremom koja joj je bila neophodna.
"Za ovih šest sedam godina javnost nije uvek bila u prilici da prati tok dogajaja jer je deo suđenja bio zatvoren za javnost. Tek sad na kraju procesa izneli smo u javnost sve materijalne dokaze koji su pokazali da nijedna optužba koja je uneta u optužnicu nije bila opravdana", rekao je Davinić novinarima ispred Palate pravde pošto je oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja u "aferi pancir".
Što se tiče optužbi koje je lider URS-a Mlađan Dinkić izneo u vezi tog ugovora, Davinić je podsetio da nijedna nije ušla u optužnicu koju je Viši tužilac podneo sudu, ali da je u javnosti ostao utisak da se tu radi o, kako je rekao, o "pljački veka" i nepoštovanju budžetske procedure.
"Govorilo se da su cene bile naduvane, ali u optužnicu nije uneta ta referenaca i bilo je reči da je ostvarena provizija od 40 miliona evra a ni to nije ušlo u optužnicu. Zbog Dinkićevih optužbi ja sam morao da podnesem ostavku na položaj ministra odbrane, sada se postavlja pitanje, pošto nema odgovornosti, da li da tražim da me vrate na mesto ministra odbrane ili u G17", naveo je Davinić.
On je podsetio da je od šest krivičnih postupaka koji su pokrenuti protiv njega u pet već oslobođen, navodeći da to očekuje i u postupku za "aferu satelit" koja je još u toku.
"Pitam se samo zbog čega su postupci uopšte vođeni protiv mene i mojih saradnika", dodao je on.
Predstavnik tužilaštva nije došao na suđenje da iznese završnu reč, kao što nije dolazio ni na suđenja, na šta po novom zakonu više i nije obavezan.
Na izjavu Davinića ubrzo je stigla reakcija iz Dinkićevih Ujedinjenin regiona Srbije (URS). Oni tvrde da je presuda "pravo je ogledalo reforme pravosuđa". URS očekuje da Tužilaštvo uloži žalbu i učini sve da "pravda bude zadovoljena".
"Presuda je pravo ogledalo reforme pravosuđa. Ipak, najvažnije je da je Dinkić otkrivanjem te afere raskrinkao tu grupu i sprečio prevaru, jer akteri nisu uspeli da realizuju taj štetan posao sa naduvanim cenama. Najvažnije je da Davinić i ekipa nisu uspeli u prevari i otimanju narodnih para i da su zaustavljeni", navode u URS.
U URS napominju da nova vlada mora "ozbiljno da se pozabavi reformom pravosuđa, jer ovako više ne može".
Tokom višegodišnjeg postupka optužnica protiv Davinića i ostalih promenjena je u optužni predlog, odnosno krivično delo za koje se terete on i njegovi saradnici prekvalifikovano je u blaži oblik.
Tužilaštvo je teretilo Davinića da je iskorišćavanjem službenog položaja, vlasniku preduzeća "Mile Dragić" pribavio korist u vidu dobijanja posla snabdevanja Vojske SCG vojnom opremom - 60.000 šlemova i isto toliko zaštitnih prsluka, u ukupnoj vrednosti 176 miliona evra, na osnovu dva ugovora o kupovini zaštitne balističke opreme, koji nije u interesu državne zajednice SCG.
U optužnici je navedeno da o tom poslu Danivić nije obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Dragana Paskaša, da je nabavka u količini i vrednosti bila izrazito u neskladu s potrebama vojske i finansijskim mogućnostima države, da za nju nije bilo finansijskih sredstava i da nije prošla neophodnu proceduru.
Navodi se i da je načelniku Sektora za materijalne resurse, drugooptuženom Kokanoviću, naredio da zaključi sporne ugovore, što je ovaj i uradio, naredivši svom podređenom, pukovniku Milovanu Andriću da potpiše ugovore sa Dragićem.
Ugovori su potpisani 25. avgusta 2005. godine, ali ih je Savet ministara SCG poništio ubrzo po izbijanju afere.
Prema vlasniku istoimene firme Miletu Dragiću postupak je razdvojen na početku suđenja i prosleđen Opštinskom sudu u Zrenjaninu, koji ga je oslobodio optužbi, ali je tu odluku ukinuo Apelacioni sud u Novom Sadu i naložio da mu se ponovo sudi.
Davinić je ranije u dva navrata pravosnažno oslobođen optužbi za dodelu vojnih stanova pripadnicima "kobri", kao i jednom oficiru.
Nedavno prvostepenom presudom oslobođen optužbi za poklanjanje Crnoj Gori jednog vojnog broda.
Sudi mu se još zbog optužbi za ugovaranje kupovine špijunskog satelita od izraelske kompanije.
Taj slučaj je u javnosti poznat kao "afera Satelit" i za njega Davinić takođe optužuje lidera URS Mlađana Dinkića.
Oficir Milun Kokanović, koji je danas oslobođen optužbi za aferu "pancir", rekao je da je ta presuda pokazala da je pravda spora ali dostižna.
Od početka se znalo da su "besmislene optužbe koje su nam stavljene na teret. Današnja presuda pokazuje da naš sistem pravosuđa ipak funkcioniše. Međutim, bez obzira što je presuda pozitivna niko ne može da mi vrati sedam godina pakla koji smo proživeli ja i moja porodica", rekao je Kokanović novinarima ispred Plate pravde.