Vesti
Društvo i ekonomija
EPS i "Srbijagas" spremaju zahteve za poskupljenje
07.07.2012. 14:00
Izvor: Blic
EPS i "Srbijagas" spremaju zahteve za poskupljenje
Poskupljenja gasa i električne energije su neminovna, a Srbijagas i Elektroprivreda Srbije (EPS) potvrdili su da spremaju zvanične zahteve za poskupljenje energenata, koje će morati da rešava nova vlada, prenela je večeras Radio-Televizija Srbije.
Dugovanja "Srbijagasa" za isporučene energente dostigla su oko 70 milijardi dinara, a sam gas za potrošace je 30 odsto jeftiniji od realne cene, rekao je Bajatović i napomenuo da ne zna odakle će te dugove naplatiti.
Bajatović je naglasio da će paritet cena gasa i električne energije biti jedno od krupnih pitanja za novu vladu.
- Voditi socijalnu politiku na ovakav način, da nikom ozbiljno ne pomažete na ovakav način, a pritom to državu mnogo košta, je nešto što treba promeniti - rekao je Bajatović.
Dugovanja za utrošenu električnu energiju dostigla su oko 90 milijardi dinara i u Elektroprivredi Srbije su najavili da su spremili zahtev za poskupljenje struje, jer po sadašnjim cenama nema investicija.
Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković rekao je da će se od 1. oktobra primenjivati nova metodologije, prema kojoj će Regulatorna agencija za energetiku uraditi kalkulacije za nove cene električne energije.
U toj agenciji su ukazali da je analiza cena veliki posao i da čekaju zvanični zahtev za poskupljenje od Srbijagasa i EPS-a.
Ukoliko podnosioci zahteva, Srbijagas i EPS, dokažu da su njihovi troškovi opravdani i da bez poskupljenja neće moći da funkcionišu, Agencija će dati saglasnost, ali tome mora da prethodi temeljna analiza troškova, naveli su u toj instituciji.
I toplane u Srbiji smatraju da bi cene grejanja trebalo podići najmanje 30 do 40 odsto, jer njihova dugovanja za gas, mazut i kredite premašuju 32 milijarde dinara, a od potrošača potražuju oko 22 milijarde dinara.