Vesti
Društvo i ekonomija
Podneta tužba protiv "Komiko oila"
10.07.2012. 20:00
Izvor: RTS
Podneta tužba protiv "Komiko oila"
Tužba za raskid ugovora protiv "Komiko oila" podneta, jer kompanija u predviđenom roku nije uplatila 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte. U "Komiko oilu" su iznenađeni zbog tužbe u trenutku, kako kažu, kada mnogi investitori odustaju od investiranja u Srbiji.
Pošto kompanija "Komiko oil" u predviđenom roku nije uplatila 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte, Gradsko javno pravobranilaštvo Smedereva podnelo je privrednom sudu u Požarevcu tužbu za raskid ugovora.
Po isteku ugovornog roka od 60 dana, 4. jula je istekao i dopunski rok od osam dana, kada su stvoreni uslovi za pokretanje procedure raskida ugovora između Smedereva i kompanije "Komiko oil".
"Nadležni sud, u ovom slučaju privredni sud u Požarevcu, tužbu dostavlja tuženiku na odgovor, a rok za odgovor na tužbu je 30 dana od dana prijema tužbe", rekla je u izjavi za Fonet Milena Nisev, javni pravobranilac.
Predstavnik kompanije "Komiko oil" Radomir Radivojević ranije je rekao da će kompanija iskoristiti sva zakonska prava kako bi tužba bila odbijena.
Prema njegovim rečima, pravni tim kompanije radi na pripremanju odgovora na tužbu, koji će biti dostavljen u zakonskom roku.
"Mislim da će odgovori koji se budu nalazili u tom pisanom dopisu predstavljati veliko iznenađenje, o čemu nećemo trenutno govoriti, jer je reč o poslovnoj tajni", naglasio je Radivojević.
Radivojević je rekao da je iznenađen podnošenjem tužbe "pogotovo u trenutku kada mnogi investitori odustaju od investiranja u Srbiji i kada međunarodne finansijske institucije imaju velikih problema, kao i sama globalna ekonomija".
"Neko, očigledno, smatra da ova investicija nije potrebna Srbiji i preduzima sve kako bi se investitor, slobodno mogu reći, oterao iz Srbije i kako bi se rizici sa kojima smo suočeni još više povećali", rekao je Radivojević.
Radivojević je rekao da će "Komiko oil", kao da je sve u najboljem redu, nastaviti u pravcu koji je već prenet gradskom rukovodstvu, da se pridržava dinamičkog plana u pogledu planiranja i izgradnje rafinerije, tako da ćemo novac uplatiti na račun do onog dana koji je poznat gradskom rukovodstvu, zajedno sa zateznom kamatom", rekao je Radivojević.
Investitor je na ugovor o zakupu čekao tri godine. Za toliko vremena, od potpisivanja ugovora obavezao se i da će izgraditi rafineriju.