Vesti
Društvo i ekonomija
Ko ne isplaćuje plate - platiće kaznu
13.07.2012. 12:00
Izvor: Blic
Ko ne isplaćuje plate - platiće kaznu
Oko 32.000 firmi koje su radnicima uplatile doprinose, ali ne i zarade rizikuju da plate visoke kazne ako do kraja meseca ne izmire dug radnicima. U Poreskoj upravi najavljuju za jesen izmene zakona kako bi mogli da kažnjavaju i neuplaćivanje zarada, a ne samo doprinosa.
- Prilikom izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, na jesen biće doneta i neka podzakonska akta prema kojima će poslodavci biti sankcionisani i ako ne isplaćuju plate a ne samo doprinose - kaže za “Blic” Dejan Vidojević, pomoćnik direktora Poreske uprave.
On ocenjuje da je ipak velika verovatnoća da 32.000 poslodavaca koji su protekle nedelje uplatili doprinose isplate i zarade narednih dana ili to urade na ruke, mimo banaka.
- U ovoj kategoriji je najviše onih poslodavaca koji sami sebi uplaćuju doprinose, pa ne isplaćuju plate za sebe ili rade na više mesta - objašnjava Vidojević.
Radmila Bukumirić Katić, pomoćnica ministra rada, kaže da su po Zakonu o radu poslodavci dužni da isplate zaradu jer im u suprotnom sleduje novčana kazna.
- Problem je, međutim, u tome što u celoj Srbiji ima nešto manje od 300 inspektora rada, pa nema šanse da oni uspešno obave toliki posao. Trebalo bi uspostaviti neki efikasniji mehanizam kontrole - kaže Bukumirić-Katić za “Blic”.

Opomena, pa prinudna naplata
Nakon prve nedelje od kada su se banke uključile u postupak novog sistema kontrolisanja uplate poreza i doprinosa ispostavilo se i da je oko 11.000 poslodavaca isplatilo zarade bez doprinosa. Dejan Vidojević kaže da će upravo ove firme biti ciljna grupa Uprave u narednom periodu.
- Prvo ćemo usmeno s njima da kontaktiramo, pa ako i posle nekoliko dana ne izmire obaveze za zdravstveno i penziono osiguranje, te firme će ući u sistem kontrole i prinudne naplate - kategoričan je Vidojević.
U Inspekciji za rad nisu mogli da kažu koliko je poslodavaca do sada kažnjeno zbog neisplaćivanja plata, jer je u njihovoj nadležnosti samo podnošenje krivične prijave dok kaznu određuje sud.
- Inspekcija rada je u svim prethodnim godinama imala veliki broj inspekcijskih nadzora, rešenja i prekršajnih prijava koji su se odnosili na neisplaćivanje zarada - kaže za “Blic” Predrag Peruničić, direktor Inspekcije rada.
Da bi Poreska uprava mogla efikasnije da radi taj posao, govori i podatak da Uprava ima podatke o tome koji su poslodavci isplatili zarade.
U ovom trenutku, kako objašnjava Vidojević, Poreska uprava isključivo kontroliše uplate doprinosa, pa one koji ne izmiruju tu obavezu uvodi u postupak prinudne naplate.