Vesti
Društvo i ekonomija
Na Aerodromu najmoderniji skener
16.07.2012. 20:00
Izvor: RTS
Na Aerodromu najmoderniji skener
Najmoderniji stacionarni skener na svetu za kontrolu tereta u vazdušnom saobraćaju, koji u Evropi ima samo Srbija, pušten u rad na aerodromu "Nikola Tesla". Projekat u okviru koga je kupljen skener vredan 30 miliona dolara.
Uprava carine pustila je u rad najmoderniji stacionarni skener na svetu za kontrolu tereta u vazdušnom saobraćaju. Skener je proizvela kineska kompanija "Nuktek", a pored rentgenskih koristi i neutronske zrake.
Direktor carine Predrag Petronijević rekao je prilikom puštanja u rad skenera najnovije generacije, kakav poseduje mali broj zemalja, da je time zaokružen projekat kompletne modernizacije carinske službe.
"Proteklih godina je carina napravila modernizaciju službe u svakom smislu i posle izgradnje carinarnica u nekoliko gradova i modernizacije objekata na graničnim prelazima, vlada je omogućila kupovinu ovog i deset mobilnih skenera najnovije generacije", rekao je Petronijević.
Direktor carine je rekao da su u proteklih godinu dana zahvaljujući mobilnim skenerima postignuti impresivni rezultati u zaplenama narkotika, zlata, cigareta, a posebno u ilegalnim migracijama.
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić rekao je da je projekat nabavke savremene kineske opreme za carinu počeo 2008. godine i da je okončan puštanjem u rad aerodromskog skenera, koji u Evropi ima samo Srbija.
Đidić je izjavio da je projekat vredan 30 miliona dolara i da je kineski kredit dat pod vrlo povoljnim uslovima - sa rokom otplate od 15 godina i tri godine grejs perioda i uz kamatu od tri odsto.
Projekat se, na neki način, kako je rekao, već isplatio, zbog postignutih rezultata na sprečavanju krijumčarenja, a dok počne otplata kredita "apsolutno će se isplatiti", ocenio je Đidić.
Kineski ambasador u Beogradu Džang Vansjue rekao je da je današnji događaj još jedan veliki napredak u bilateralnoj saradnji i strateškom partnerstvu dve zemlje, uspostavljenom pre tri godine.