Vesti
Društvo i ekonomija
"Reforma pravosuđa doživela krah"
20.07.2012. 12:00
Izvor: B92
"Reforma pravosuđa doživela krah"
Beograd -- Reforma pravosuđa je doživela krah kada je reč o novoj mreži sudova, kadrovskim rešenjima i procesnim zakonima i zato je neophodna revizija smatraju stručnjaci.
Pravni stručnjaci, u razgovoru za Tanjug, su ukazali da su troškovi neuspele reforme ogromni, kako na spoljnjem tako na unutrašnjem planu i da će poreski obveznici Srbije tek plaćati otklanjanje svih njenih nedostataka.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero smatra da je reforma pravosuđa izazvala troškove "bahatim trošenjem budžeta" i da nam tek predstoji plaćanje korekcije loših reformskih rešenja. Ona je podsetila da je na vreme ukazivala da u Zakonu, kojim se potpuno menja mreža sudova, ne može da stoji obrazloženje da nema budžetskih troškova.

"To su enormni budžetski troškovi, a mreža se pokazala potpuno nedelotvornom", rekla je Petrović-Škero.

Sudstvo, odnosno budžet Srbije, kako je kazala, duguje naknade brojnim učesnicima u sudskom postupku - veštacima, porotnicima, sudijama i tužiocima za odvojeni život, zakupninu stana, jer su radili u drugom mestu.

Sad kad treba neizabrane sudije i tužioce vratiti na na posao, bilo bi korisno da se napravi dobra analiza i izmena mreže sudova, kazala je ona i dodala da će to izavati nove velike troškove.

"Smatram da je došlo do beskorisnog, ponekad bahatog trošanja budžeta, jer je reforma pravosuđa bila veliki eksperiment", istakla je Petrović Škero, zapitavši kako sada krenuti u njenu reviziju, sa kojim budžetom i da li ćemo moći i za koje vreme da to uradimo kvalitetno.

Profesor Pravnog faluketa u Beogradu Milan Škulić je naglasio da reformu pravosuđa nije plaćala država, već njeni građani i da će "tek vreme da pokaže o kojoj sumi se zaista radi".

"Iskustvo pokazuje da verovatno treba menjati mrežu i povećati broj sudova, kao i broj sudija i javnih tužilaca", rekao je Škulić i dodao da s procenom ne treba žuriti.

Škulić kaže da je dosadašnje iskustvo pokazalo da treba menjati mrežu i povećati broj sudova, kao i broj sudija i javnih tužilaca. Međutim, prema njegovim rečima, s procenama u ovoj oblasti treba biti obazriv i ne treba žuriti.