Vesti
Društvo i ekonomija
BIA prisluškuje više nego CIA?
21.07.2012. 14:00
Izvor: vesti
BIA prisluškuje više nego CIA?
Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da, po njegovoj preporuci, Bezbednosno informativna agencija okončava rad na uvođenju takozvanog "dvostrukog ključa" za pristup komunikacijama građana, kako bi se mogućnost zloupotreba svela na manju meru.
Janković i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić su više puta upozoravali na nelegitimnost korišćenja "zadržanih podataka". Radi se o podacima telefonskih operatera, a odnose se na to ko je s kim razgovarao, sa koje lokacije i koliko dugo.




U Srbiji se donedavno pristup zadržanim podacima o komunikacijama građana smatrao bespogovornim pravom bezbednosnih službi i policije. Ti podaci, kada se sistematizuju i analiziraju, govore o našoj privatnosti mnogo više od sadržine većine razgovora koje vodimo, rekao je Janković.




On je naveo da je u jednom momentu i parlament branio "pravo" službi da po sopstvenom nahođenju pristupaju tim podacima, "bez odluke bilo koga drugog, a kamoli suda, kako zahteva Ustav". Posle prvih uvida, ispostavilo se da je samo jedan operater za godinu dana zabeležio više od 4.000 pristupa po zahtevu i više od 270.000 pristupa neposredno.



Telefonskih operatera u Srbiji ima četiri, te je jasno da je ukupna brojka oko milion godišnje. Poređenja radi, ovog meseca je jedan američki kongresmen napravio sličnu kontrolu kod provajdera i utvrdio da je u SAD, sa neuporedivo više stanovnika od Srbije, sa terorističkim pretnjama, broj zahteva svih agencija za godinu dana bio 1,3 miliona, izjavio je Janković.