Vesti
Društvo i ekonomija
Svi ćute o 2,5 miliona maraka koje je uzeo „Dipos“
25.07.2012. 12:00
Izvor: Blic
Svi ćute o 2,5 miliona maraka koje je uzeo „Dipos“
Tragajući za odgovorom da li je i na čiji račun uplaćeno dva i po miliona maraka i deset miliona dinara, koliko je Grčka 1998. trebalo da preduzeću „Dipos“, koje je bilo u likvidaciji, plati zgradu od 1.700 kvadratnih metara u Ulici kralja Milutina 6 u Beogradu, „Blic“ se obratio na nekoliko adresa koje su imale direktne ili posredne veze s ovom transakcijom. Ali, svuda je naišao na zid ćutanja.
Predsednik Upravnog odbora „Diposa“ Kostadin Popović juče nije želeo da odgovori na naša pitanja, iako smo u njegovom kabinetu dobili obećanje da će s nama kontaktirati do kraja radnog vremena.

Od Popovića smo, između ostalog, hteli da čujemo da li u arhivi „Diposa“ postoji dokumentacija da je kupac zaista platio ceo iznos, ali i gde je završio novac. Interesovalo nas je i šta se dogodilo sa 10 miliona dinara koje je, kako stoji u priznanici, tadašnji likvidacioni upravnik preduzeća Miloš Lončar dobio na ruke od grčkog ambasadora Pajotisa Vasopulosa, na ime druge i poslednje rate od prodaje zgrade.

Ništa nije bilo ni od obećanja da će nam se javiti Zlatan Dimitrić, vršilac funkcije predsednika Privrednog suda, pred kojim je vođen likvidacioni postupak „Diposa“.
U Ambasadi Grčke su nam rekli da im treba više vremena da bi odgovorili na naša pitanja.

Podsetimo, sumnje u transakciju obavljenu pre 14 godina pojavile su se kada je Viši sud u Beogradu nedavno usvojio zahtev za rehabilitaciju predratnog trgovca i jednog od vlasnika Izvozne banke a.d. Petra Milanovića i poništio presudu kojim je konfiskovana njegova imovina, u koju je spadala i zgrada u beogradskoj Ulici kralja Milutina broj 6.

Milanovićevi naslednici su preko advokata pokrenuli postupak za poništaj ugovora o kupoprodaji zgrade, koji još nije pravosnažno okončan.