Vesti
Društvo i ekonomija
Akcionari "Agrobanke" traže odštetu
30.07.2012. 20:00
Izvor: RTS
Akcionari "Agrobanke" traže odštetu
U stečajnom postupku "Agrobanke" oštećeni smo za 70 miliona evra i od Vlade Srbije očekujemo obeštećenje, saopštili akcionari banke iz zemalja članica Evropske unije.
Akcionari "Agrobanke" iz zemalja članica Evropske unije, kojima je u stečajnom postupku te banke oduzeta imovina u vrednosti većoj od 70 miliona evra, saopštili su da od nove Vlade Srbije očekuju da im ta imovina bude vraćena u što kraćem roku.
"Akcionari su povećali kapital 'Agrobanke' kroz tri dokapitalizacije u ukupnoj vrednosti oko 130 miliona evra. Na dokapitalizaciju akcionari su odlučili poznavajući Sporazum o zaštiti stranih ulaganja, koji predstavlja pravni okvir za sva investiranja na tržište Srbije", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da oduzimanjem imovine akcionarima "Agrobanke" iz EU Srbija šalje lošu poruku stranim ulagačima i međunarodnim institucijama o zloupotrebi vlasti i slaboj zaštiti privatne svojine, što će se, kako je istaknuto, odraziti na integracije Srbije u EU, kao i na ukupno ekonomsko stanje u zemlji.
"Nova Vlada Srbije ima istorijsku priliku da u narednom periodu svojim delovanjem demantuje nepouzdanost i rizičnost ulaganja u Srbiji", navodi se u saopštenju akcionara "Agrobanke" iz EU koje zastupa Aleš Škoberne, izvršni direktor "Kvest investmenta".
Narodna banka Srbije je u maju 2012. oduzela dovolu za rad "Agrobanci", u koju je u decembru 2011. bila uvedena prinudna uprava. Agencija za osiguranje depozita uvela je stečaj u tu banku, a njene obaveze i depozite je preuzela "Nova Agrobanka".
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, zadužen za bezbednost i borbu protiv kriminala i korupcije, najavio je gostujući na RTS-u da će u avgustu biti rasvetljena afera u vezi sa jednom velikom bankom i pljačkom imovine, ali nije precizirao koja je to banka.