Vesti
Društvo i ekonomija
Ubio štićenika šipkom zbog droge
07.08.2012. 12:00
Izvor: b92
Ubio štićenika šipkom zbog droge
Loznica -- Branislav Peranović, bivši upravnik centra Crna Reka, ubio je udarcem šipkom u glavu štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice.
Peranović, koji je upravnik tog centra, posumnjao je da je štićenik centra uneo drogu, zbog čega ga je udario u glavu i usmrtio na mestu, potvrđeno je za B92.
Ubistvo se dogodilo sinoć oko 22 i 20 časova u dvorištu centra, a Peranović (1958) je ubrzo uhapšen i uviđaj je u toku. Kako je za B92 rečeno, ubijen je Nebojša Zarubac (1973).
"U ovom trenutku postoji sumnja da između fizičke sile, fizičkog kažnjavanja kom je štićenik bio izložen i njegove smrti postoji uzročna veza. Rezultate obdukcije ćemo dobiti danas", rekao je istražni sudija Boban Velisavljević za B92.
Protojerej Branislav Peranović javnosti je postao poznat 2009. godine kada su objavljeni snimci prebijanja lopatom štićenika u Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka, čiji je upravnik bio Peranović. On je zbog toga bio i na sudu, a presuda se još čeka.
On je u početku negirao da je batine naredio, a onda je TV B92 ekskluzivno objavila snimak na kome se vidi kako sam Peranović tuče jednog mladića. Peranović je kasnije pokušavao da opravda batine kao terapeutske i neophodne za dobrobit štićenika.
Štićenici ovog centra i nekih centara u okolini Loznice koje je takođe vodio Peranović govorili su i za našu televiziju kako ne dobijaju nikakve lekove ni kada se razbole.
Sinod Srpske pravoslavne crkve osudio je ubrzo ponašanje sveštenika, a vladiku Artemija pozvao da raspusti nelegalni stacionar u okviru manastira Crna Reka. Peranovića je Artemije ubrzo smenio, a Opštinsko tužilaštvo u Tutinu podnelo je optužnicu protiv njega za krivično delo mučenja i nasilja.
Sud je dan po podizanju optužnice odlučio da Peranoviću nije potreban pritvor. Suđenje je krajem prošle godine završeno i čeka se presuda tutinskog suda.
U međuvremenu Peranović je samoinicijativno napustio manastir, a zatim je 2010. godine došao u Jadransku Lešnicu, gde je postao upravnik centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti “Sretenje".
"Nikad nisam prestao da se bavim spasavanjem duša onih koji su na svom životnom putu posrnuli. I posle hajke koja se vodila protiv mene, kad sam optuživan da sam batinaš i siledžija, nisam odustao od svoje misije", rekao je Peranović.
B92 je nedavno objavio da je Peranović čak uvršten kao predavač neakreditovane škole koja sebe naziva Univerzitetom prirodne medicine na predmetima lečenja zavisnosti.
Od početka otvaranja "slučaja Crna Reka" B92 je ukazivao na to da su institucije, država i crkva zakazale.
Postavljana su brojna pitanja, među kojima su i: koliki su bili prihodi čelnika u Crnoj Reci, na osnovu čega su te prihode ubirali, da li je centar registrovan i za koju namenu? Na mnoga od njih nisu dobijeni pravi odgovori.