Vesti
Društvo i ekonomija
"Boš" gradi fabriku u Srbiji
07.08.2012. 20:00
Izvor: Blic
"Boš" gradi fabriku u Srbiji
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će "Boš", najveća svetska kompanija u oblasti proizvodnje auto delova, u Pećincima izgraditi fabriku površine 22.000 metara kvadratnih, gde bi trebalo da bude zaposleno 620 radnika, a ukupna investicija će iznositi 71 milion evra.
Dinkić je rekao novinarima, posle sastanka sa predstavnicima kompanije "Boš", da će ovih dana početi realizacija njihove prve velike investicije u Srbiji, a da će Republika Srbija podržati ovu investiciju kroz uređenje infrastrukture i podsticajna sredstva, koja su garantovana ugovorom koji je potpisan sa "Bošom".
Dinkić je rekao da je danas objavljen prvi oglas za zapošljavanje 25 inženjera u ovoj fabrici i pozvao sve mašinske i elektro inženjere koji žele da rade u prvoklasnoj kompaniji da se prijave na konkurs, jer će imati najbolju obuku u Nemačkoj.
On je rekao da bi fabrika trebalo da bude završena do kraja ove godine, na proleće bi trebalo da se montira oprema, a da sredinom sledeće godine počne proizvodnja.
Dinkić je rekao da je danas imao sastanak i sa menadžmentom kompanije "Tigar Tajs" koji su najavili da će proširiti fabriku u Pirotu.
Prema njegovim rečima, investicija će iznositi 170 miliona evra, biće zaposleno oko 700 radnika, a planirano je i dupliranje proizvodnje automobilskih guma.
- Ovo je dobar početak za novu Vladu s obzirom da su veliki strani investitori došli sa konkretnim planovima za realizaciju svojih investicija i za zapošljavanje radnika u Srbiji - rekao je Dinkić.
Vlada će, dodao je on, nastaviti da stvara podsticajan ambijent za domaće i strane investitore i ocenio da samo dolaskom velikih stranih investitora koji imaju svoja izvozna tržišta može značajno da se podigne nivo izvoza iz Srbije.
Na pitanje novinara zašto još nisu isplaćena podsticajna sredstva koje je Vlada obećala kompaniji "Fijat", Dinkić je odgovorio da namerava da uvede red u ovu oblast.
- Svi ugovori koji su zaključeni sa domaćim ili stranim kompanijama biće ispoštovani doslovce kako su ugovoreni. To znači da će sve ono što je dospelo na plaćanje, a nije plaćeno biti plaćeno odmah - rekao je Dinkić.
On je izjavio i da je problem sa ugovorom koji je potpisan sa "Fijatom" to što prethodna Vlada nije predvidela ta sredstva u budžetu, a tu grešku će ispraviti rebalansom budžeta za ovu godinu.
- Pitanje za prethodnu Vladu je zašto su išli na slikanje sa "Fijatom", čak su ih koristili i u predizbornim spotovima, a nisu planirali u Zakonu o budžetu za ovu godinu obavezu koja proističe iz ugovora - rekao je Dinkić.
Predstavnica kompanije "Boš" Jovanka Jovanović najavila je da će se u fabrici u Pećincima proizvoditi sistemi brisača, kao i da je planirano da probna proizvodnja počne sredinom sledeće godine, a od januara 2014.godine trebalo bi da počne serijska proizvodnja za "Bošove" kupce u zemljama zapadne Evrope.
Ona je rekla da su imali podršku opštine Pećinci, jer su u kratkom roku dobili potrebne dozvole i dodala da su početkom jula počeli infrastrukturni radovi na lokaciji na kojoj će biti izgrađena fabrika.
Prema njenim rečima, prva faza, tokom koje će biti izgrađeno 22.000 kvadrata poslovnog i proizvodnog prostora biće završena u decembru ove godine, dok će druga faza biti realizovana 2016.godine, kada će biti izgrađeno još 20.000 kvadratnih metara.
Jovanović je potvrdila da je objavljen oglas za zapošljavanje 25 mašinskih i elektro inženjera, a deset od njih će ići na obuku u Nemačku.
Predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić obećao je da će opština Pećinci staviti sve svoje resurse na raspolagenje kompaniji "Boš", i to pre svega usluge urbanističkog odeljenja i Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Čojčić je izjavio i da je njemu i njegovim saradnicima zadovoljstvo što mogu da rade sa najboljima.