Vesti
Društvo i ekonomija
Uskoro jeftinija struja i danju?
08.08.2012. 12:00
Izvor: b92
Uskoro jeftinija struja i danju?
Beograd -- Ministarstvo energetike planira da uvede tržišnu cenu struje za one platežno sposobne, ali i takozvanu socijalnu cenu za siromašne, piše Politika.
Naime, to ministarstvo razmatraućnost ponovnog uvođenja jeftinije električne energije svakog dana po dva sata, kao i nedeljom, najavila je ministarka Zorana Mihajlović.
Prema njenim rečima, time bi se pomoglo, pre svega, socijalno najugroženijima koji nemaju mogućnost da plaćaju skupu struju.
Međutim, niža tarifa od ponoći do osam sati ujutru bila bi i dalje na snazi, najavila je ministarka energetike.
"Poskupljenja struje neće biti, ali to ne znači da ćemo čuvati socijalni mir, već ćemo ispitati mogućnost veće naplate potraživanja i efikasnijeg rada javnih preduzeća EPS-a i Srbijagasa. Kako je moguće da neko godinama ne plaća struju i gas, a i dalje ga troši, a da neko drugi redovno plaća. Zbog toga mora da se napravi drugačiji način naplate potraživanja u oba ova javna preduzeća" ,objašnjava Mihailovićeva.
Ideja je da se napravi fazno plaćanje dugova – da se neki stari dugovi otpišu i uvede „humano” isključenje struje. A to znači da oni koji ne mogu da plate račune, da im sija jedna sijalica, radi jedna ringla, sve dok ne budu izmirili dugove.
Ako sve to nije moguće, onda će neki morati da budu skinuti s mreže, ističe ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.
Međutim, uvođenjem ovog novog tarifnog sistema, neće se rešiti problemi predstojeće grejne sezone.
Na pitanje da li s ovom socijalnom cenom struje EPS može da bude uspešno preduzeće, ministarka potvrdno odgovara i kaže da bi se to već dogodilo da smo u poslednjih 25 godina sagradili neki novi elektroenergetski objekat, čime bi se smanjio i budžetski deficit nastao zbog velikih iznosa za uvezenu struju.