Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Srbija u recesiji
08.08.2012. 20:00
Izvor: RTS
Dinkić: Srbija u recesiji
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao da se Srbija nalazi u recesiji, što pokazuju podaci o padu BDP-a. Dinkić najavio rebalans budžeta i povećanje PDV-a na 20 odsto, kao i novi aranžman sa MMF-om.
Srbija se nalazi u recesiji, jer podaci pokazuju pad BDP-a u prvom kvartalu od 1,3 odsto, a u drugom 0,6 odsto, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.
Reč je o preliminarnim podacima "i situacija može samo da bude gora, bolja sigurno nije", rekao je Dinkić na na brifingu za novinare koji prate ekonomska kretanja u zemlji.
Situaciju u privredi dodatno otežava suša, rekao je Dinkić i najavio mere u vidu regresa za nabavku đubriva, semena i goriva.
Govoreći o budžetu, Dinkić je rekao da deficit konslidovanog računa iznosi preko sedam odsto BDP-a, dok je deficit budžeta Republike više od pet odsto BDP-a, i podsetio da je planirani deficit bio 4,25 odsto.
Dinkić je rekao da je, kada je u Vladi Mirka Cvetkovića primio dužnost ministra, u budžetu bio suficit od 1,1 milijardu evra, a danas je deficit od 2,2 milijarde evra.
"Ukupan minus u budžetu danas iznosi oko 225 milijardi dinara, a kada se dodaju obaveze koje nisu budžetirane kao što su obaveze prema "Fijatu" od osam milijardi dinara i oko milijardu dinara za eksproprijaciju zemljišta na Koridoru 11, onda deficit iznosi oko 235 milijardi dinara", rekao je Dinkić.
Prema njegovim rečima, javni dug Srbije je pre pet godina iznosio oko 30 odsto BDP-a, a danas je oko 55 odsto, prema metodologiji Narodne banke Srbije, a prema metodologiji Ministarstva finansija 53,5 odsto.
Struktura javnog duga je takva da ima veoma povoljnih kredita koje je Srbija uzela, naveo je Dinkić i dodao da je svaki kredit sa kamatom preko pet odsto preskup za zemlju, a takvih je oko jedne trećine u ukupnim dugovima.
Dinkić je naveo da Srbija danas za otplatu duga treba da izdvoji oko 3,4 milijarde evra u ovoj godini, a u narednoj treba da izdvoji oko 3,6 milijardi evra i ukazao da to treba sniziti, iako je jasno da su potrebe ogromne.

Uskoro povećanje PDV-a
Dinkić je rekao da su u toku pripreme za rebalans budžeta i istovremeno donošenje budžeta za 2013. godinu i najavio izmenu poreza na dodatu vrednost (PDV), koji će biti povećan na 20 odsto.
Prema njegovim rečima, priprema se izmena stope PDV-a koja neće biti iznad 20 odsto, dok će na životne namirnice ostati osam odsto. Kako je rekao da će konačna odluka o povećanju stope PDV-a biti doneta kada se sagleda rashodna strana budžeta.
Ova godina je već izgubljena u smislu smanjenja budžetskog deficita, ali će u narednoj godini on biti smanjen za oko 100 milijardi dinara, rekao je ministar finansija i privrede, na brifingu za novinare koji prate ekonomska kretanja u zemlji.
Dinkić je rekao da su u toku pripreme za donošenje seta mera, kako na rashodnoj tako i na prihodnoj strani budžeta, koje će biti oličene u vidu 17 zakona i dodao da će ti zakonski predlozi biti u Skupštini Srbije u septembru, a najveći deo mera stupiće na snagu u oktobru.
Ministar finansija i privrede ukazao je da se efekti tih mera ne mogu osetiti u ovoj godini, već tek početkom naredne godine.
Naglašavajući da je planirano da se ne donose jednostrane mere povećanja samo nekih poreskih nameta, već i da se smanje rashodi, Dinkić je precizirao da je planirano ukidanje oko 256 parafiskalnih nameta.
Na taj način će zakonski biti onemogućeno da bilo ko u zemlji, osim Ministarstva finansija, uvodi bilo kakve poreze i naknade, i to će prestati od oktobra, rekao je Dinkić.
Dinkić je rekao i da će jedan od najtežih poslova države biti saniranje minusa od 300 miliona evra u "Agrobanci" i zatražio da se ispita ogovornost svih koji su napravili te gubitke.
Očekujem da Narodna banka Srbije uradi ozbiljnju reviziju bankarskog sektora i zajedno sa ljudima iz Agencije za osiguranje depozita napravi plan za sanaciju banaka koje su se našle u problemima", rekao je Dinkić.
Dinkić je istakao da za situaciju u "Agrobanci" treba da odgovaraju svi koji su napravili te gubitke, koje će sada nadoknađivati građani Srbije. On je rekao da se stanje u državnim bankama analizira i da je još uvek nepoznanica zbog čega je iz budžeta isplaćeno oko 200 miliona evra za dokapitalizaciju državnih banaka.

Novi aranžman sa MMF-om
Dinkić je rekao i da je u toku ugovaranje sredstava za Srbiju u ukupnom iznosu od oko dve milijarde evra i najavio skori dolazak delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojom će se pregovarati o potpuno novom aranžmanu.
"Na putu smo da ugovorimo likvidna sredstva koja će obezbediti redovnu isplatu plata i penzija", rekao je Dinkić, ali nije želeo da navede detalje, osim da je reč o sredstvima iz inostranih izvora.
Te dve milijarde evra manjim delom su vezane za tržište kapitala, odnosno manji deo će biti zaduživanje države izdavanjem hartija od vrednosti, rekao je Dinkić i najavio da ostaje plan da se emituju evroobveznice u ovoj godini.
Neće biti smanjenja plata i penzija koje će biti usklađivane sa situacijom u privredi i neće biti otpuštanja u javnim službama dok traje kriza, ponovio je Dinkić i dodao da će se o tome više znati posle razgovora sa predstavnicima sindikata.
Ministar finansija i privrede rekao je da je uputio poziv MMF-u da dođe u Srbiju. Iz prethodnih razgovora sa njima postalo je očigledno da prethodni zamrznuti aranžman iz predostrožnosti nema više efekta za zemlju, tako da će se, kako je rekao, ići na potpuno novi aranžman.
Komentarišući odluku američke agencije za kreditne rejtinge "Standard end Purs" da snizi dugoročni kreditni rejting Srbije za jedan stepen, sa BB na BB-, sa negativnom prognozom, Dinkić je rekao da će poboljšanje rejtinga naše zemlje zavisiti od ispunjenja plana za smanjenje budžetskog deficita i od uspešnosti u oporavku privrede i izlasku iz recesije.
Kada je reč o penzijama, Dinkić je najavio da će one pratiti rast plata i dodao da će prva rata 13. penzije biti isplaćena između 17. i 19. septembra.
On je rekao da od NBS očekuje da sprovodi istu politiku kao i Ministarstvo finansija, "ništa manje i ništa više od toga", kako bi se očuvala makroekonomska stabilnost.
Ministar Dinkić je najavio i da će osnovna plata direktora u agencijama, fondovima, javnim preduzećima i drugim državnim institucijama biti najviše 140.000 dinara bez minulog rada.
Navedeni iznos plate će se smatrati "kao maksimalni nivo primanja bilo koga ko radi u nekom državnom organu, bez obzira da li reč o agenciji ili fondu, ali se neće odnositi na nezavisne regulatorne institucije, među kojima je i Narodna banka Srbije".
Dinkić je rekao da će se u narednom periodu iznivelisati visina plata u javnom i privatnom sektoru, jer nije u redu da u realnom sektoru, koji izdržava javni sektor, plate ne rastu, a da se u javnom sektoru one povećavaju.