Vesti
Društvo i ekonomija
Poskupljenje mesa smanjiće potrošnju za četvrtinu
14.08.2012. 12:00
Izvor: Blic
Poskupljenje mesa smanjiće potrošnju za četvrtinu
Srbija je među zemljama sa najmanjom potrošnjom mesa, a poskupljenje od 20 procenata koje se najavljuje imalo bi za posledicu smanjenje potrošnje i kupovine te životne namirnice za četvrtinu, upozorio je Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević.
- Najava poskupljenja mesa za 20 procenata je nerealna i neopravdana, jer će u narednom peridu biti veća ponuda, što će povećanje cena dovesti u pitanje - rekao je Bogosavljević.
Proizvođači i prerađivači mesa ranije su rekli da će povećanje cena stočne hrane, koje će dodatno "podgrejati" i ovogodišnja suša, neminovno prouzrokovati poskupljenje mesa u Srbiji najmanje 20 procenata, iako je već u junu poskupelo blizu 30 odsto.
Bogosavljević je rekao da očekuje da će Vlada Srbije "energičnije reagovati" na najavu poskupljenja mesa i preduzeti odgovarajuće mere kako bi bio zaštićen standard građana.
On je podsetio da je ranijih godina bilo situacija da su proizvođači podizali cene mesa, što bi uticalo na pad prometa zbog čega su bili prinuđeni da ih ponovo snize sa trgovcima dogovarajući razne akcije kako bi rasprodali zalihe.
- Netržišna i neekonomska ponašanja vrate se proizvođačima kao bumerang - naglasio je Bogosavljević.

Srbija ispod evropskog proseka po potrošnji mesa
Predstavnik sremskog Udruženja proizvođača svinja "Graničar" u Kuzminu Vladan Babić smatra da bi cena žive mere tovljenika trebalo da bude povećana sa sadašnjih 190 do 200 dinara na 250 dinara za kilogram, jer je bez te cene veoma teško zasnovati novu proizvodnju.
Država bi određenim merama, pre svega povoljnim kreditima, trebalo da podstakne proizvodnju tako što bi stočari uložili u objekte i opremu, što bi u krajnjem slučaju očuvalo i znatno unapredilo stočni fond.
- Mi imamo i kvalitetne farmere i kvalitetne prerađivače mesa i taj potencijal moramo na najbolji način da iskoristimo - ističe Babić i dodaje da bi svaki ozbiljan uzgajivač svinja u Sremu mogao da ima od 50 do 100 krmača, što je odlična osnova za kvalitetnu proizvodnju.
Prema podacima Privredne komore Srbije, potrošnja mesa u Srbiji po stanovniku lane je bila četiri kilograma junetine, 5,4 kilograma ribe, 17,3 kilograma svinejtine i 17,2 kilograma živinskog mesa, što je daleko ispod proseka zemalja EU.