Vesti
Društvo i ekonomija
Ne razmatra se prodaja Telekoma, za sada
15.08.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Ne razmatra se prodaja Telekoma, za sada
Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da Vlada Srbije za sada ne razmatra da proda "Telekom" kako bi popunila manjak u budžetu.
"Ta opcija se, za sada, ne razmatra", rekao je Ljajić za "Večernje novosti".
Prema njegovim rečima, ideja je da se "Telekom" modernizuje i profesionalizuje menadžment kako bi kompanija izdržala konkurenciju.
U intervjuu tom listu, Ljajić je rekao da Vlada Srbije za septembar sprema paket antikriznih mera koje će podrazumevati radikalnu štednju države i prebacivanje tereta krize na bogate.
Upitan da li će u paketu antikriznih mera biti i povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), Ljajić je kazao da je to krajnja mera, ali da je sigurno da neće biti povećanja PDV na hranu.
"Da li će se ići na podizanje stope na 20 odsto, Vlada će odlučiti nakon detaljne analize da li je to jedini način da se ostvare dodatni prihodi", rekao je Ljajić koji je i potpredsednik vlade.
On je kazao da teret krize ne može jednako da se prevali na one koji jedva sastavljaju kraj s krajem i bogate.
"Biće sprovedena reforma poreske politike, kako bi oni koji zarađuju više, i državi davali više", naveo je ministar Ljajić.
On je kazao da Vlada Srbije na svaki način mora da obezbedi novac za plate, penzije i socijalna davanja.
"Sad je sav teret na Ministarstvu finansija, oni moraju da cede suvu drenovinu. Zato moramo značajno da štedimo, povećamo prihode i sprovodimo reforme, jer su bez njih sve mere uzaludne", poručio je Ljajić.
Kada je reč o štednji, Ljajić je naveo smanjenje broja raznih agencija, čiji se tačan broj uopšte ne zna, a ima ih više od 160, ograničavanje plata u javnom sektoru sa gornjim limitom od 165.000 dinara, kao i uštede kod putovanja državnih funkcionera i korišćenja službenih automobila.
Povodom obećanja stranaka u izbornoj kampanji o departizaciji, Ljajić je rekao da je lično protiv podele ključnih pozicija u resorima po partijskom ključu.
"Ali, to će teško ići. Što se mene lično tiče, u ovom ministarstvu zadržaću svakog ko je dobro radio, bez obzira na partijsku knjižicu", rekao je Ljajić.