Vesti
Društvo i ekonomija
Novo poskupljenje goriva
17.08.2012. 12:00
Izvor: Blic
Novo poskupljenje goriva
Predstavnici naftnih kompanija uskoro očekuju još jedno poskupljenje goriva za oko 1,5 dinara po litru, uprkos tome što je u poslednjih 10 dana u Srbiji poskupelo za oko tri dinara za litar. Naftni derivati su prekjuče poskupeli u veleprodaju za 1,5 dinar, pa se očekuje da će za toliko porasti cene i na pumpama.
Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzijskih pumpi Miroslav Velicki rekao je da je prethodnih dana gorivo poskupljivalo zbog pada vrednosti dinara u odnosu na dolar, ali i zbog vraćanja akciza na naftne derivate na pređašnji nivo, odnosno njihovog povećanja za 1,5 dinar.
U maloprodaji se beleži stalan pad prodaje derivata, koji godišnje iznosi od 2,5 do 3 odsto, rekao je Velicki i dodao da je pad potrošnje posebno izražen u malim gradovima, dok je isti nivo zadržan u Beogradu i Novom Sadu.
Cene benzina BMB 95 na pumpama se kreću od 154 do 157 dinara za litar, evropremijuma BMB 95 od 158 do 163 dinara, D-2 košta oko 147 dinara, evrodizel od 153 do 155 dinara za litar, a TNG od 71 do 76 dinara.
Sa druge strane, kako kažu sa portala www.mojauto.rs, sva poskupljenja goriva u poslednje vreme nisu bitno uticala na tržište polovnih automobila. S obzirom na doba godine i sezonu godišnjih odmora, promet je neočekivano visok.