Vesti
Društvo i ekonomija
Povratak "zaglavljenih" turista
20.08.2012. 12:00
Izvor: b92
Povratak "zaglavljenih" turista
Hurgada, Beograd -- Prva grupa turista koji su čekali na aerodromu u Hurgadi zbog neizmirenih dugovanja turističke agencije sletela je u Srbiju u ranim jutarnjim satima.
Na aerodromu u egipatskom letovalištu Hurgadi 174 putnika iz Srbije od juče je bilo "zaglavljeno" zbog neizmirenih dugovanja agencije "Triniti", koja je bankrotirala.
Ipak, svi srpski turisti, bez obzira na to preko koje agencije letuju, biće prebačeni avionom Er Kaira za Beograd, nakon reakcije drugih agencija, a druga grupa poleće večeras u 21 čas.
Svi putnici koji su već otputovali biće nesmetano vraćeni i narednih dana, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.
"Nastavak serije čarter letova će se nesmetano odvijati, a letovi su dogovoreni avio kompanijom Er Kairo uz organizacij turističkih agencija iz Srbije Ponte travel, Sun line, S.A.B I Faros", piše u saopštenju.
Vlasnik beogradske agencije S.A.B. Stevan Budžić rekao je nije problem samo sa čarter letovima, već i da predstavnik Triniti agencije nije platio ni mnoge hotele u Hurgadi.
On je dodao da je su vlasnici agencija koje su bile podzakupci aviona, svojim garancijama omogućile da se sva 174 putnika vrate iz Egipta.
"Oko 17 sati smo saznali da je agencija 'Triniti' koja je zakupila avion bankrotirala i da nije platila čarter Er Kairu kako bi se prevezli i njihovi i naši turisti", kazao je Budžić.
Agencije su solidarno platile troškove kako bi se problem rešio, a potom će biti aktivirana polisa agencije "Triniti" kojom će se delom naplatiti, kazao je on.
"Kao podzakupci aviona koji je vozio putnike od Beograda do Hurgade, prezueli smo na sebe obavezu da omogućimo da se svih 500 putnika
vrati iz egipatskog letovališta kao i da putnici koji su uplatili letovanje odu u Egipat", kazao je Budžić.
Prema njegovim rečima, nadležni u Er Kairu su rekli da će poleteti samo ako dobiju čvrste garancije da će novac biti uplaćen, što je i učinjeno.
Na aerodromu u egipatskom letovalištu Hurgadi od juče su 174 putnika iz Srbije čekala da se vrate u zemlju, pošto turistička agencija "Triniti", koja je potpisala ugovor o čarter letu sa egipatskom kompanijom "Er Kairo", nije izmirila dugovanja,
Na aerodromu u Hurgadi nisu ostali samo putnici te, već i nekoliko drugih agencija koje su platile troškove prevoza, jer je "Triniti" nosilac čartera i zakupac aviona.