Vesti
Društvo i ekonomija
Novi talas poskupljenja od septembra
21.08.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Novi talas poskupljenja od septembra
Mleko i mlečni proizvodi, konzervisano voće i povrće, sredstva za ličnu i kućnu higijenu neki su od proizvoda koji će početkom septembra dobiti, novu, višu cenu, najavili su danas trgovci u izjavama za Tanjug.
Kako su istakli, mleko i mlečni proizvodi skoro svih domaćih proizvođača poskupeće za dva procenta, prerađeno voće i povrće u proseku 12 odsto, a sredstva za ličnu i kućnu higijenu od tri do osam procenata.
Trgovci se mnogo ne upuštaju u objašnjavanje novih cenovnika ističući da su ih dobili od dobavljača koji poskupljenja pravdaju skokom cena sirovina i nestabilnim kursom dinara.
Procene stručnjaka su da će cene hrane u Srbiji i dalje rasti jer je suša prepolovila biljnu proizvodnju. Slična situacija je na tržištima u regionu, ali i šire u Austriji, Rusiji, SAD...
U avgustu su već poskupele, ili će se to dogoditi narednih dana - zavisno od trgovinskih lanaca - neke vrste brašana i testenina od sedam do 30 procenata, hleba i peciva između 10 i 30 odsto.
Cena osnovne vrste hleba "sava" od pola kilograma ograničena je vladinom uredbom do 30. septembra na maksimalnih 44 dinara za veknu. Pekari su tražili poskupljenje do 10 dinara ili 22 procenta.
U tekućem mesecu poskupeli su suhomesnati proizvodi do deset odsto, neke vrste slatkiša od četiri do 13 procenata, smrzute torte i kolači između 10 i 12 odsto, bezalkoholna pića između dva i osam odsto.
Poskupeo je pasulj za 20 procenata, mesne i riblje konzreve od sedam do 19 odsto.
Proizvođači i prerađivači mesa najavili su novi rast cena od 20 procenata, jer je kako su objasnili "drastično" poskupela stočna hrana zbog suše, a i sve je manja ponuda žive stoke u klanicama.
Sveže meso već je poskupelo u junu za oko 30 procenata, iako su maloprodajne marže za osnovne životne namrinice do kraja godine ograničene na 10 procenata.
Pored svežeg mesa, marže su ograničene i za pšenično brašno, mleko i jogurt, ulje, šećer, slatkovodnu ribu.
Da bi privukli što više kupaca i ublažili vidan pad prometa gotovo svi veći trgovinski lanci daju, kako je potvrđeno Tanjugu, svoju robu sa odložnim plaćanjem čekovima građana i do 222 dana.
Organizacije za zaštitu potrošaca negoduju zbog poskupljenja i apeluju na Vladu Srbije da omogući građanima zadovoljenje bar osnovnih životnih namirnica, koje je zagarantovano i Zakonom o zaštiti potrošača, rekla je za Tanjug predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida .
"Na jesen nas ocekuju brojna poskupljenja koja će se negativno odraziti na ionako tezak finansijski položaj većine potrošača u Srbiji. Očekuje nas vrela jesen, a i vrela zima", upozorila je Vida.
Prema njenim rečima, poskupljenje struje koje je u najavi biće dodatni udar na novčanike potrošača i lančano će izazvati poskupljenje svih drugih proizvoda.
Ministarstvo energetike je ranije najavilo da struja ne bi trebalo da poskupi do kraja godine.
Predsednica CEPS-a mišljenja je da ne treba povećati cenu hleba jer mnogo trošimo u ishrani tu namirnicu, najviše u Evropi.
Vida tvrdi da pekari profit ne ostvaruju prodajući hleb već na pecivima koja su u Srbiji dosta skupa.
"Matematika je jednostavna, to znaju i pekari, a do sada ni jedan od pekara nije zatvorio svoju radnju", poručila je ona.