Vesti
Društvo i ekonomija
Mere za ublažavanje posledica suše
23.08.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Mere za ublažavanje posledica suše
Premijer Srbije Ivica Dačić i resorni ministri usaglasili su večeras plan vanrednih mera za ublažavaje posledica suše koje će sutra biti usvojene na vladi.
"Vlada Srbije će sutra na sednici usvojiti mere koje predviđaju oslobađanje poljoprivrednih proizvođača dela obaveza prema državi. Osim toga država će intervenisati na tržištu, a planirane su i mere za podsticaje u stočarstvu", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju nakon sednice.
Večerašjni sastanak usledio je na incijativu Vlade Vojvodine koja je predložila Vladi Srbije da se ovogodišnja suša proglasi elementarnom nepogodom, imajući u vidu da je dugotrajna suša u Pokrajini ove godine na poljoprivrednim usevima prouzrokovala štetu katastrofalnih razmera.
O problemu suše s Dačićem su razgovarali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević, ministar finansija i privrede Mladan Dinkić i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Na sastanku koji je počeo oko 18 sati bilu su i potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.
Visina štete koju je suša nanela ratarskim kulturama u Vojvodini iznosi oko 50 odsto, a procena ukazuje da će rod u 2012. biti umanjen za oko pet miliona tona, odnosno 118 milijardi dinara, zaključila je danas Vlada Vojvodine.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izvestio je članove vlade da je, na osnovu prikupljenih podataka iz 45 gradova i opština u Vojvodini, evidentirano da su štetu od suše pretrpeli usevi na površini većoj od 1,1 miliona hektara.
Procenjuje su da će rod kukuruza i soje ove godine biti umanjen za skoro 50 odsto u odnosu na poršlogodišnji rod, a suncokreta i šećerne repe za 20 do 40 procenata.
Ješić je izjavio večeras da je na sastanku premijera i resornih ministara usvojeno 15 mera za sprečavanje štete od suše, koje bi sutra trebalo da usvoji Vlada Srbije.
On je rekao i da neće biti proglašena elementarna nepogoda od suše, koja je zadesila Srbiju.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je najveći deo predloga Vlade Vojvodine u vezi saniranja posledica suše u poljoprivredi.
"Neće biti proglašena suša kao elementarna nepogoda, ali su to mere za sprečavanje štete od posledica suše na kojima je insistirao predsednik Vlade Srbije kao i mi iz Vojvodine", rekao je Ješić Tanjugu.
"Nama nije važno kako se to zove, važno je da se neke mere preduzmu", poručio je Ješić.
Prema njegovim rečima, ostalo je još da se usaglasi regresiranje jesenje setve i to bi trebalo da se reši u narednih desetak dana.