Vesti
Društvo i ekonomija
Obradović: Prosvetarima veće plate najesen
23.08.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Obradović: Prosvetarima veće plate najesen
Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas da bi zaposlenima u tom sektoru trebalo povećati plate u oktobru i nastaviti isplatu jubilarnih nagrada, ali da sve zavisi od ekonomske situacije i raspoloživih sredstava.
U intervjuu agenciji Beta Obradović je najavio da će Ministarstvo prosvete i nauke zajedno sa Ministarstvom finansija sindikatima zaposlenih u obrazovanju početkom naredne nedelje predočiti dokument u kojem će biti precizno navedeno šta Vlada njima može da garantuje.
"Naš stav je da plate treba povećati u oktobru, da jubilarne nagrade treba da ostanu nešto što se ispalćuje prosvetnim radnicima, ali da kroz transferna sredstva loklanim samouprava treba apsolutno precizrati, da je to za to, da ne bi loklane samouprave ta sredstva trošlio za neke druge namene", kazao je Obradović.
On je rekao i da sada ne može da navede detalje predloga sindikatima, niti da precizira konkretne cifre, ali da će od ponedeljka sve biti konkretizovano, što se tiče zarada prosvetnih radnika tokom ove godine i projekcije za narednu.
"Ministarstvo prosvete i nauke nije sada u mogućnosti da govori o tim ciframa, jer su nam ljudi iz finansija rekli da se stanje budžeta stalno menja, u odnosu na ekonomske parametre", naveo je.
Ministar je najavio da je nakon jučerašnjeg razgovora sa predstavnicima reprezentativnih sindikata odlučeno da se pregovori konkretizuju naredne nedelje i da se dogovor potvrdi potpisivanjem zvaničnog dokumenta.
Prema rečima ministra još se ne zna koliko nastavnika nema pun fond časova i koliki bi mogao da bude eventualni višak zaposlenih, pošto će se iz školskih uprava, sve do početka nove školske godine stizati podaci o tome.
"Uvek se ispostavi da je taj broj manji nego što se priča i pominje u javnosti", kazao je Obradović i dodao da će se pre konačnog utvrđivanja viška zaposlenih, unutar školskih uprava napraviti preraspodela raspoloživog kadra, u skladu sa potrebama.
Ministar tvrdi da nisu tačni pojedini navodi o tome da je broj zaposlenih u prosveti veoma povećan proteklih godina.
"Prema podacima trezora, koji je jedini merodavan da da konačne podatke o broju zaposlenih, verovali ili ne, tokom protekle godine broj zaposlenih je povećan za 163 osobe", kazao je Obradović.
Ministar je podsetio da bi od 2014. godine trebalo da se pređe na sistem finasiranja po broju učenika, ali je poručio i da on kao ministar nije spreman da napravi taj korak, ukoliko se u međuvremenu ne obezbede sredstva za socijlani program, kojim će biti zbrinut mogući višak radnika.
Obradović tvrdi da bi uslov za upis naredne godine studija trebalo da ostane 48 bodova, a očekuje se da parlament u septembru usvoji izmene Zakona o visokom obrazovanju, koje će to omogućiti.
Obradović je rekao da bi, kada se o izmenama zakona dogovore ministarstvo, studenti i Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), taj dokument, u septembru, trebalo da stigne u parlament.
"Trebalo bi da ove godine uslov za upis ostane 48 bodoba, da se sledeće godine poveća broj poena potrebnih za upis, a smanji broj ispitnih rokova", naveo je ministar.
On je precizirao da će naredne akademske godine, 2013/2014. broj bodova za upis svakako biti iznad 50, a studenti će imati pet, umesto šest ispitnih rokova.
Prema rečima Obradovića od 2014. uslov za upis naredne godine studija trebalo bi da bude maksimalnih 60 bodova, a ukinuće se još jedan ispitni rok.