Vesti
Društvo i ekonomija
Zlatibor: Požar se širi, gore vikendice
24.08.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Zlatibor: Požar se širi, gore vikendice
Požar na Čigoti na Zlatiboru noćas se proširio i zahvata oko 150 hektara, uprkos naporima vatrogasaca koji su celu noć gasili vatrenu stihiju, izjavio je jutros Tanjugu načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno spasilačke jedinice Goran Nikolić.
"Trava, koja je gorela, napredovala je prema vikendicama. Dve su napuštene, a dve su bile za korišćenje, tako da su one zahvaćene i izgorele u požaru", rekao je Nikolić.
Nikolić je naveo da su vatrogasci tokom cele noći gasili požar koji još uvek nije u potpunosti lokalizovan, da se na nekoliko mesta i dalje širi.
Požar je zahvatio tri brda i veliki problem pričinjava suva trava, pašnjaci i nisko rastinje, istakao je Nikolić i dodao da požar gasi 107 vatrogasaca profesionalaca.
Nikolić je rekao da su juče dve osobe evakuisane i da na sreću u požaru nije bilo većih povreda, osim ogrebotina koje su odmah sanirane.
"Očekujemo u devet sati da krene opet ruska letelica za gašenje i jedna za izviđanje MUP-a", kazao je Nikolić. On je izrazio nadu da će u toku dana ovaj požar, koji je trenutno najveći u Srbiji, biti stavljen pod kontrolu.
Nikolić je rekao da se broj požara povećava i da je do jutros zabeleženo 266 požara u Srbiji.
Kod Ljubovije na površini od oko 300 hektara vatra je zahvatila nisko rastinje i mešovitu šumu, rekao je Nikolić.
I kod Brusa se ponovo aktivirao požar, dok je na Crnom Vrhu juče brzo lokalizovan požar, kazao je Nikolić i dodao da je jedan od problema i u nedostatku dovoljnog broja terenskih vozila.