Vesti
Društvo i ekonomija
Revizija dozvola za "zelene" elektrane
27.08.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Revizija dozvola za "zelene" elektrane
Ministarka Zorana Mihajlović rekla je danas u Leskovcu da će se ovo ministarstvo pozabaviti revizijom izdatih dozvola i saglasnosti za iskoriščavanje obnovljivih izvora energije.
Ministarstvo podržava investitore koji su spremni da ulažu i razvijaju obnovijive izvore energije, rekla je ona i dodala da je od 2008. do 2012. godine izdato 127 saglasnosti za iskorišćavanje obnovljivih izvora energije i oko 57 dozvola.
Realizacijom ovih projekata Srbija bi obezbedila 235 megavata energije, rekla je Mihajlović i naglasila da je do sada realizovano manje od sedam procenata odobrenih projekata.
Da smo to iskoristili i da se neko time ozbiljno bavio, Srbija ne bi u septembru i oktobru uvozila struju, rekla je Mihajlovic.
Ministarstvo je tu da pomogne jasnim i preglednim kriterijumima, pravilima kako neko može da koristi potencijale obnovljivih izvora energije, rekla je Mihajlović i dodala da će se ministarstvo pozabaviti revizijom izdatih dozvola i saglasnosti datih u prethodnom periodu.
"Prirodno je da moramo da vidimo šta se sa projektom desilo. Počev od toga kako su saglasnosti i energetske dozvole dobijene, do toga, zašto nemamo realizaciju, ili koji je stepen realizacije u toku", rekla je Mihajlović.
Kako je naglasila, iskorišćavanje potencijala obnovljivih izvora energije za Srbiju znači energetsku bezbednost, manje troškove i realnije cena i najavila da Ministarstvo planira skraćenje procedura.
"Pripremamo izmenu pravilnika jer se dozvole ne mogu dobijati nakon razgovora u "četiri oka" sa ministrom već na jasan i transparentan način. Pokušaćemo da za sve potencijalne investitore obezbedimo neophodne dozvole jer je to način da oni odmah krenu u realizaciju određenog projekta", rekla je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.
Ona je naglasila da će Ministarstvo proveravati spostobnosti svih potencijalnih investitora.
Mihajlović je rekla da treba postići da cene električne energije budu *razumnije i održive" i da treba što više smanjiti njen uvoz".
Mihajlović je u Leskovcu svečano pustila u rad 250 kilovatnu solarnu elektranu.
Ova solarna elektrana, prva na području Jablaničkog okruga i juga Srbije, energijom će snabdevati stotinka domaćinstava i snabdevaće veliki broj potrošača. Ali, suština je u tome da je ovo početak i da je neko do kraja realizovao projekat, rekla je ona.
Solarnu elektranu u Leskovcu izgradilo je preduzeće "Domit" iz Lebana.
Danas je potpisan i ugovor za izgradnju solarne elektrane kapaciteta 650 kilovata u Bojniku.
Ukupna vrednost solarne elektrane koja je danas otvorena i elektrane snage 650 kilovata koja će se graditi u Bojniku, iznosi dva miliona evra.