Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada se zadužuje za kupovinu đubriva
30.08.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Vlada se zadužuje za kupovinu đubriva
Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će vlada uzeti kredit za otkup mineralnog đubriva i da će ga ponuditi u zamenu za merkantilni kukuruz.
"Svega 70.000 tona merkantilnog kukuruza ima u robnim rezervama. Mislili smo da intervenišemo sa 40.000 tona merkantilnog kukuruza i verujemo da ćemo naići na povoljnu reakciju za razmenu mineralnog đubriva za merkantilni kukuruz i pšenicu", rekao je Ljajić na sednici Skupštine Srbije.
Poslanik Zaharije Trnavčević, koji je glasao za izbor Vlade Srbije, pitao je Ljajića da li će vlada pod povoljnim uslovima poljoprivrednicima dati između 100 i 150 hiljada tona mineralnog đubriva kako bi prinos bio i do sedam tona pšenice po hektaru i kako bi se izbegle posledice suše.
Ljajić je rekao da je jedna od 15 mera Ministarstva poljoprivrede otkup 200.000 tona merkantilnog kukuruza i da je za to potrebno šest i po miliona evra, pa je potrebno uzeti kredit u tom iznosu.
"Videćemo da li ćemo moći da otkupimo 100 tona mineralnog đubriva, ali će jedna količina mineralnog đubriva biti otkupljena", rekao je Ljajić. Mondo