Vesti
Društvo i ekonomija
Predsednik EBRD posetio "Beohemiju"
02.09.2012. 14:00
Izvor: Blic
Predsednik EBRD posetio "Beohemiju"
Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, posetio je danas pre podne zrenjaninski pogon “Beohemije”, kompanije iz oblasti proizvodnje hemijskih sredstava za domaćinstvo i kozmetike, u koju je EBRD investirala.
Čakarbarti se u razgovoru sa generalnim direktorom Beohemije Željkom Žunićem i prilikom obilaska pogona “Beohemije”, upoznao sa rezultatima realizacije jednogodišnjeg projekta modernizacije i proširenja kapaciteta kompanije, za koji je EBRD, uz četiri lokalne banke, obezbedila kredit od 68 miliona dinara.
- Ovo je sjajan primer partnerstva sa EBRD i izuzetan uspehh, ne samo zbog toga što je “Beohemija” ostvarila rast od 40 odsto na tržištu u regionu, već i zbog planova za buduću saradnju, za koju je EBRD zainteresovana – ocenio je Čakrabarti.
On je naglasio da je EBRD spremna za podršku koje komercijalne banke ne mogu da ponude.
U primeru “Beohemije” on je istakao veoma kvalitetan menadžment ove firme, što je rezultiralo parterstvom koje je dobro funkcionisalo.
Generalni director “Beohemije” Željko Žunić istakao je da je zahvaljujući podršci EBRD i komercijalnih banaka, u pogonu u Zrenjaninu, u kojem radi oko 500 zaposlenih, proizvodnja dostigla 350 tona proizvoda dnevno.
- U poslednjih godinu dana prihod nam je povećan za 40 posto, a izvoz u prvih šest meseci za 35 posto – naglasio je Žunić, najavljujući skori prodor i na tržišta Grčke, Mađarske, Rumunije i Rusije, sve uz saradnju sa EBRD.