Vesti
Društvo i ekonomija
Knežević: Ako budemo morali, ograničićemo marže i cene
06.09.2012. 12:00
Izvor: Blic
Knežević: Ako budemo morali, ograničićemo marže i cene
Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević izjavio je danas da gradjane Srbije očekuje neminovno povećanje cena hrane, ali da će država učiniti sve da "ublaži tu eksploziju cena".
"Mora se učiniti sve da gradjani i njihov standard ne bude mnogo ugroženi povećanjem tih cena", naveo je on u izjavi agenciji Beta i dodao da je država spremna da eventualno interveniše na tržištu.
Knežević je kazao da za to trenutno nema dovoljno roba u Robnim rezervama, ali je dodao da "postoji i drugi metodi kojima se može intervenisati na tržištu".
"To su administartivni metodi ograničavanja marži i cena što nisu uputni modeli i ja nisam za to, ali ako budemo prinuđeni moraćemo da intervenišemo i na taj način", rekao je ministar poljoprivrede.
Knežević je podsetio da je rast cena hrane svetski trend zbog povećanja broja stanovnika i da Srbija ne može biti izolovana od tih uticaja.
On je naveo da je i suša uzrok poskupljenja osnovnih poljoprivrednih proizvoda, jer je smanjila pre svega rod sirovina koje se koriste za stočnu hranu, što opet dovodi do poskupljenja stoke, a nakon toga mesa i mleka.