Vesti
Društvo i ekonomija
Dačić: Srbiji preti dužničko ropstvo
07.09.2012. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Srbiji preti dužničko ropstvo
Srbiji prete dužnička kriza i dužničko ropstvo, nemogućnost isplate plata i penzija i normalnog funkcionisanja države, upozorava premijer Ivica Dačić.
- Zato će vlada sledeće nedelje predložiti antikrižne mere čiji je cilj ušteda od milijardu evra. Procenjuje se da je stopa zaduženosti 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da može da poraste do 60 odsto. Mere podrazumevaju rebalans bužeta i donošenje desetina zakona koji bi trebalo da smanje nepotrebne troškove države, spreče recesiju i pad BDP-a i industrijske proizvodnje - rekao je Dačić posle vanredne sednice Republičkog štaba za vanredne situacije.
Premijer je kazao da je Srbiji potrebno više milijardi evra i da zato treba razgovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i sa Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom, Švajcarskom i svima koji imaju interes da daju novac.
Srbija ima najvišu cenu kapitala u regionu, dodao je on, najnestabilniju valutu i najniže plate i da se uslovi poslovanja ne mogu porediti čak ni sa zemljama u regionu.
Prema njegovim rečima, "uz najminimalnija povećanja nekih davanja" rastereti će se privreda i građani i biće ukinuto 130 poreza, taksi i dažbina i desetine nepotrebnih agencija.
- To su mere za zaustavljanje krvarenja i sprečavanje bankrota, ali su potrebne i dugoročne mere za pravi privredni oporavak. Radiće se istovremeno na obe stvari", rekao je Dačić.
Premijer Srbije je istakao da formiranje Nacionalnog saveta za privredni oporavak nije alibi za pogrešnu politiku vlade nego da su sindikati, privrednici i ekonomisti od njega tražili dijalog.
- Šta ste tražili to ste dobili. Izvolite predložite mere. Rekao sam biznismenima: Kao što ste radili za sebe, sada malo da radite za državu i narod - rekao je Dačić.