Vesti
Društvo i ekonomija
Od oktobra penzije veće za dva odsto
08.09.2012. 14:00
Izvor: mondo.rs
Od oktobra penzije veće za dva odsto
Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio da će isplata penzija i socijalnih davanja biti redovna, a do kraja godine penzioneri mogu da očekuju povišicu od dva odsto od oktobarske penzije, kao i isplatu jednokratne pomoći za one sa najmanjim primanjima.
"Poštovaće se princip da penzije prate plate. Oktobarske plate će biti povećane za dva odsto, pa tako i penzije", kazao je Krkobabić u intervjju agenciji Beta.
Krkobabić, koji je i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, istakao je da je ta povišica skromna, pa će se na svaki način pomagati onim najsiromšnijim penzionerima. Penzioneri koji
primaju manje od 15.000 dinara mesečno u septembu i krajem godine dobiće dve rate jednokratne pomoći od po četiri hiljade dinara.
Krkobabić je podsetio da je granica za primanje jednokratne pomoći u Beogradu nešto pomerena, pa će po četiri hiljade dinara u dve rate dobiti i oni koji imaju primanaja manja od 20.000 dinara.
To, kako je precizirao, znači da će tu pomoć dobiti dodatno još oko 50.000 beogradskih penzionera, ali iz sredstava budžeta Beograda, dok će, gotovo svaki treći penzioner u Srbiji, pa i beogradski, koji prima do 15.000 dinara biti isplaćen iz republičkog budžeta.
"Uz isplate ove jednokratne pomoći, povišica penzija će pratiti rast cena na malo", kazao je Krkobabić.
Ministar je istakao da je zbog neredovnog uplaćivanja socijalnih doprinosa dugovanje Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje dostiglo više od 270 milijardi dinara, sa kamatama.
"Ja znam da se neće moći svih 270 milijardi naplatiti, ima dosta preduzeća koja su ugašena, ali to nije razlog da ta dugovanja držimo u takvom stanju", kazao je Krkobabić i istakao da kao posledica postoje stotine hiljada zaposlenih čiji staž nije povezan, ali da bi stroga i dosledna fiskalna disciplina i naplata doprinosa za PIO bez izuzetka taj dug svakako umanjila.
Krkobabić, koji je i ministar za rad socijalnu politiku I zapošljavanje, istakao je da će isplata svih socijalnih davanja ove godine biti redovna, a rebalansom budžeta, koji se uskoro očekuje,
opredeljena su i dodatna sredstva za isplatu tuđe nege i pomoći, kao i svih ostalih socijlanih primanja.
"Za te namene u prvih sedam meseci isplaćeno je 6,8 milijardi dinara. Nedostajuća sredstva do kraja ove godine za redovnu isplatu socijalne pomoći i dodatka za tuđu negu i pomoć obezbedili smo kroz rebalans budžeta. Reč je o dodatne dve milijarde dinara', precizirao je
ministar.
On je navero da je u odnosu na prošlu godinu broj korisnika socijalne pomoći veći za skoro 15 procenata. Broj korisnika te pomoći je 87.535, a njihov stvarni broj je mnogo veći, pošto 224.318 članova porodica zavisi od toga.
On je ocenio da načine na koji se pomaže najsiromašnijima treba menjati, pa sredstva koja se daju za finasiranje narodnih kuhinja treba dati direktno porodicama, da bi život onih najsiromašnijih bio što dostojanstveniji.
"Ja sam za to da se sredstva za narodne kuhinje svedu na najmanju moguću meru, samo za one koji nemaju nikakvih uslova da se sami opskrbljuju", kazao je Krkobabić i najavio da će od sledeće godine predložiti takve promene.
On je naveo da ove godine ne treba očekivati velika poboljšanja kada je reč o zapošljavanjau "armije" od oko 700.000 nezaposlenih.
"Biću zadovoljan, ako do kraja godine ne dođe do opadanja broja zaposlenih, ali naredne godine već bi mogli da napravimo iskorake ka snažnijem zapošljavanju", kazao je Krkobabić.
Ipak, on je rekao da očekuje da na javnim radovima, kao i na projektu izgradnje gasovoda Južni tok i na oktobarskom popisu poljoprivrednih dobara, bude angažovano više hiljada onih koji su trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. On je napomenuo da će na tome insistirati kod nadležnih ministarstava.
Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku je najavio da će se do kraja godine raditi na novim zakonskim rešenjima iz oblasti rada, ali i štrajkova i da će se u tome konsultovati sve zainteresovane strane, a pre svega sindikati.