Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić objavio rat "sivom tržištu"
12.09.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Dinkić objavio rat "sivom tržištu"
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će nova vlada uvesti red na sivom tržištu, tako što će dati ovlašćenja Poreskoj upravi i Poreskoj policiji da kontrolišu neregistrovana preduzeća.
Posle sastanka u Uniji poslodavaca Srbije, Dinkić je novinarima rekao da će preduzeća koja su u nelegalnim tokovima i koja je do sada kontrolisala tržišna inspekcija sa svega nekoliko stotina ljudi, ubuduće kontrolisati oko 7.000 ljudi iz Poreske uprave i Poreske policije.
On je najavio da će se u legalne tokove postepeno uvesti preduzetnici koje do kraja godine niko neće kontrolisati i koji će do tada moći da se registruju, a plaćaće paušalni porez od 10 odsto.
U slučaju da to ne učine do 1. januara i da ih organi kontrole u tome uhvate plaćaće porez po stopi od 20 odsto i biće im zaplenjena roba, najpre privremeno na 45 dana, a ukoliko se i posle toga ne registruju, onda trajno.
Ministar je naveo i da bi bruto domaći proizvod Srbije mogao da bude i 20 odsto veći po osnovu uključivanja sive ekonomije u legalne tokove.
Podsetivši da je od 1. septembra ukinuta obaveza zanatlijama da izdaju fiskalne račune, Dinikić je najavio da će Poreska uprava pismeno obavestiti oko 40.000 zanatlija koji više ne moraju da drže fiskalne kase.
On je kao primer naveo da čak ni njegov frizer nije znao da je ta obaveza ukinuta, već mu je i dalje izdavao fiskalne račune.
Prema rečima Dinkića, na zahtev privrednika biće smanjena birokratija u Poreskoj upravi, pa će od 1. jula 2014. biti uvedena obaveza da poreske prijave budu u elektronskoj formi, a od 2013. porezi i doprinosi na plate neće se uplaćivati na sedam različitih računa već na jedan.
Ministar je podsetio i da od 1. oktobra 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća više neće morati da plaća firmarine i takse za isticanje reklame, a te naknade će za srednja i velika preduzeća biti ograničene, na dve odnosno tri prosečne plate u određenom gradu, dok će banke, osiguravajuća društva i kockarnice plaćati firmarinu od deset prosečnih plata.
On je napomenuo da će za ovu godinu firmarina biti obračunata samo do 1. oktobra, a za deo do kraja godine preduzetnici i preduzeća dobiće povraćaj sredstava.
Dinkić je rekao da je na sastanku upoznao privrednike sa novim odredbama Zakona o PDV-u, kod kojeg nije samo promenjena stopa tog poreza već se ceo sistem menja na bolje u skladu sa ranijim primedbama privrednika.
To podrazumeva pomeranje rokova za davanje poreskih prijava sa sadašnjih 10 na 15 dana za one koji plaćaju PDV mesečno, odnosno na 20 dana za one koji plaćaju kvartalno, rekao je on.
"Uvodi se i rigoroznost u disciplini vraćanja PDV-a poreskim obveznicima, rokovi se nisu promenili ali Poreska uprava više neće kasniti u vraćanju PDV-a privredi. To znači pretežnim izvoznicima maksimalno do 15 dana, a ostalima do 45 dana", dodao je Dinkić ističući da će u slučaju probijanja rokova Poreska uprava plaćati zateznu kamatu.
Takođe, biće omogućeno reprogramiranje poreskog duga na maksimalno 24 meseca, umesto dosadašnjih 12 meseci, a onaj ko sam prijavi da neće moći da plati dug na vreme plaćaće duplu nižu kamatu od onih koje Poreska uprava uhvati, naveo je Dinkić.
On je napomenuo i da je vlada donela odluku da se kaznene odredbe za zatvaranje firmi zbog neizdavanja fiskalnih računa zamene primerenim novčanim kaznama.