Vesti
Društvo i ekonomija
Srbijagas posluje transparentno
16.09.2012. 14:00
Izvor: RTV Pink
Srbijagas posluje transparentno
Bajatović odbacuje navode da je bilo propusta u poslovanju
"Srbijagas" posluje transparentno i svi izveštaji o radu tog preduzeća nalaze se kod Vlade Srbije, izjavio je u Neštinu generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović i naglasio da ne postoje posrednici u poslovanju "Srbijagasa". "Naš osnivač - Vlada Srbije i svi državni organi imaju prava da kontrolišu rad svakog državnog preduzeća sa javnim kapitalom pa i Srbijagasa", rekao je generalni direktor Bajatović novinarima u mestu Neštin gde je pustio u rad fabriku za proizvodnju vode "Vilavoda". Bajatović je komentarišući izjave ministarke energetike Zorane Mihajlović da je zatražila kontrolu poslovanja javnih preduzeća iz energetskog sektora, među kojima je i "Srbijagas", rekao da nema nameru da polemiše s ministarkom preko medija i ponovio da "Srbijagas" posluje transparentno i da se državna revizija već sprovodi u tom preduzeću.
"Što se tiče posrednika - posrednici ne postoje u poslovanju Srbijagasa", istakao je Bajatović i podsetio da to preduzeće u skladu sa međudržavnim sporazumom Srbije i Rusije, gas kupuje od preduzeća "Jugorosgasa". "To je tako dogovoreno sa Gaspromom godinama unazad i pre nego što sam ja bio generalni direktor Srbijagasa", podsetio je Bajatović. Što se tiče takozvanih "toling aranžmana" koji se odnose na preradu gasa u srpskim fabrikama, Bajatović je rekao da je taj energent značajno jeftiniji nego kada bi ga kupovali po uobičajenim uslovima. "Srbijagas je tu samo garant celog posla i taj gas je omogućio da prežive te fabrike u kojima ukupno radi oko 5.000 zaposlenih", rekao je on. U planu je da taj posao prerade gasa u srpskim fabrikama bude nastavljen do 2015. godine, precizirao je Bajatović. Bajatović je otvarajući revitalizovanu fabriku "Vilavoda" u podnožju Fruške gore kao poslanik Skupštine Srbije, istakao značaj tog postrojenja za očuvanje tradicije proizvodnje vina i rakije u tom kraju. On je ukazao da bi proizvodnja mogla da doprinese boljoj turističkoj ponudi fruškogorskog kraja koji je bogat prirodnim resursima i izvorima vode koju bi mogli izvoziti u inostranstvo.
Bajatović je naveo da je u toj fabrici zaposleno oko 15 ljudi i da je kapacitet proizvodnje 6.000 litara vode na sat. Ta voda, kako je istakao, dobila je 2008. i 2009. godine zlatne medalje za kvalitet na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.