Vesti
Društvo i ekonomija
Gas neće poskupeti ove godine
19.09.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Gas neće poskupeti ove godine
Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da su Ministarstvo i Vlada zauzeli pragmatičan stav da do Nove godine ne bude povećanje cene gasa.
On je ocenio da su, sa druge strane, cene u energetskom sektoru nerealne, da "Srbijagas" prodaje gas ispod cene i zadužuje se i da bi cena tog energenta morala da poraste.
Bajatović je, gostujući na TV Pink, najavio da će od 1. januara naredne godine o cenama u toj oblasti odlučivati nadležna agencija.
"Očekujemo potpisivanje međudržavnog sporazuma ovih dana o specijalnim isporukama gasa za naše tržište", rekao je Bajatović i dodao da je ove godine dobijen popust od 12 odsto, a za iduću godinu već od 1. januara za 50 dolara niža cena za hiljadu kubika.
Bajatović je naveo da će nakon četiri godine koliko vodi gasni sektor u Srbiji, čisti minus u toj oblasti iznositi oko pola milijarde evra.
On je najavio da će ove godine biti prodato 2,5 milijardi kubnih metara gasa koji je za 12 dinara ispod cene, odnosno oko 30 odsto, što iznosi oko 30 milijardi dinara ili više od 200 miliona evra čistog gubitka.
Bajtović je rekao da je u naredne dve do četiri godine, u dogovoru sa stranim investitorima, potrebno izgraditi nove energetske objekte i da bi nemačke i kineske kompanije mogle da ulažu u energetiku.
Bajatović je potvrdio da je ruska strana spremna da učestvuje u izgradnji velikih gasnih centrala u Srbiji i isporučuje gas po specijalnoj ceni, što znači da će električna energija moći da se proizvede po onoj ceni po kojoj može u regionu i da se proda.
On je rekao da bi se cena gasa ugovarala i zavisila od tržišne cene struje kako je moguće prodati je u regionu, što znači da bi bila nešto niža nego što je sada.