Vesti
Društvo i ekonomija
I farmeri kažu krajem godine neće biti mleka
21.09.2012. 20:00
Izvor: Mondo
I farmeri kažu krajem godine neće biti mleka
Udruženje proizvođača mleka Srbije upozorilo je danas da će se naša zemlja do kraja godine suočiti sa ozbiljnom nestašicom sirovog mleka i pokoljem krava.
Farmeri sve više odustaju od proizvodnje koja je dovedena na "rub održivosti", upozorili su predstavnici udruženja koje proizvodi trećinu sirovog mleka u Srbiji.
Mlekari ukazuju da je taj segment primarne poljoprivredne proizvodnje ugrožen pre svega zbog drastičnog poskupljenja stočne hrane usled dugotrajne suše, kao i "trogodišnje nebrige prema proizvodnji mleka".
Predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović kazao je na konferenciji za novinare da su primarni proizvođači, pre svega mali, prinuđeni na prinudan pokolj goveda zbog gubitka koji se akumulira već tri godine unazad.
"Kad je cena koštanja litra mleka bila 42 dinara, otkupna cena je bila 25 dinara po litru, a kada se cena koštanja popela na preko 50 dinara, mi smo od prerađivača dobijali 36 dinara", istakao je Jovanović, dodajući da se na osnovu toga može zaključiti da je ukupan gubitak "dramatičan".
On je napomenuo i da su proizvođači juče sa Imlekom postigli dogovor da otkupna cena mleka bude povećana za tri dinara, sa 36 na maksimalnih 39 dinara po litru, ali i da cena "daleko zaostaje" od proizvodne cene sirovog mleka.
U Udruženju, čiji članovi imaju 40.000 goveda, ističu i da su cene stočne hrane na tržištu dostigle nagli rast, pa je za samo mesec dana cena kukuruza skočila sa 20 dinara na 29 dinara, soje sa 42 na 71,5 dinara, a cena sojine sačme sa 40 dinara na 71 dinar.
Prema rečima Jovanovića, očekuje nas dalji pad proizvodnje sirovog mleka i da "ne zna kakva nam je perspektiva", napominjući i da ne zna kakva će biti situacija na rafovima, jer to zavisi od prerađivača.
Član UO Udruženja proizvođača mleka Srbije Radislav Čobanin kazao je da su farmeri i pre suše upozoravali na to da "im je dogorelo do nokata", ali nisu ozbiljno shvaćeni.
On je rekao da se beleži trend konstatnog smanjenja grla, jer je i proizvodnja mleka kao svaki drugi biznis - "ako nemate plus, nećete to ni raditi".
Čobanin je naglasio da su proizvođači svesni težine situacije u kojoj se Srbija nalazi i imaju strpljenja, ali i istakao da je preraspodela cena mleka od polica do njih nepravedna i ide u koriste prerađivača i trgovaca.
Predstavnici Udruženja su podvukli da postoji želja aktuelne vlade da im pomogne, ali je pitanje koliki je manevarski prostor s obzirom na stanje u javnim finansijama.
"Nećemo tražiti novac, ali nam je potrebno da održimo našu proizvodnju kako bi naša deca pila naše mleko", poručili su oni i dodali da su za oporavak sektora i povećanje proizvodnje potrebne godine i stabilna agrarna politika, koja će obezbediti predvidljive uslove poslovanja.
Moguće nestašice juče je najavio i direktor beogradskog Imleka Slobodan Petrović, koji je rekao da će njegova kompanija to pokušati da prevaziđe uvozom iz svojih pogona van zemlje.
Primarni proizvođači, nažalost, nemaju takvu "rezervnu varijantu".