Vesti
Društvo i ekonomija
Država mora da ima svoje banke, ali ne i kompanije
23.09.2012. 20:00
Izvor: Blic
Država mora da ima svoje banke, ali ne i kompanije
- Fiskalnom konsolidacijom, privlačenjem investicija, dobrom strategijom izvoza, Srbija može da prebrodi težak ekonomski trenutak. Svaka država mora da ima jake nacionalne banke, ali nije neophodno da ima nacionalnog operatera ili avio-prevoznika - kaže za “Blic” Ćel Morten Jonsen, prvi čovek evropskog ogranka Telenora i bivši predsednik Saveta stranih investitora u Srbiji.
Kakva je budućnost srpskog tržišta iz perspektive velikog investitora kakav je Telenor?
- U obzir moramo uzeti drugi deo ekonomske krize koja je zahvatila ceo svet, a tu je i nova vlada u Srbiji koja mora naći pametan način da se izbori sa takvim okolnostima, da bi se mogli vratiti privrednom rastu koji je apsolutno neophodan za svakoga, pa i za nas u mobilnoj industriji.

Kakva je pozicija Telenora u Srbiji?
- Ono što je za nas veoma važno jeste da se približavamo poziciji broj jedan na tržištu, jer postoji mnogo neizvesnosti oko budućnosti državnog Telekoma, kao što su verovatna prodaja i nova upravljačka struktura. Nadamo se da će Vlada nastaviti sa daljim procesom liberalizacije tržišta. Ono što je najbitnije i za nas je da Srbija sa fiskalnom disciplinom i novim privlačenjem stranih investitora može vrlo lako da se vrati na poziciju privrednog rasta.

Ipak u 2012. beleži se povlačenje novca iz Srbije.
- Naravno da svako želi da mu se novac koji je uložio pre ili kasnije vrati. Mi smo 2006. uložili ogroman novac i do sada nismo povukli ni jedan jedini dinar. U stalnom smo kontaktu sa Vladom i centralnom bankom, da se naši koraci eventualno ne bi negativno odrazili na ekonomska dešavanja. Ipak mi smo komercijalni operater i na kraju dana moramo da budemo sigurni da smo doneli pravu odluku.
Mnogi ekonomisti smatraju da Srbija mora imati jake nacionalne kompanije i da prodaja Telekoma nije najsrećnije rešenje.
- Nije neophodno imati nacionalne kompanije u svim oblastima. Neke države su veoma zabrinute povodom prodaje njihovih nacionalnih operatera iz perspektive bezbednosti. Međutim, lično u tome ne vidim neki veliki problem. Ipak u pojedinim oblastima je važno da imate jake nacionalne igrače, naročito u bankarskom sektoru. U velikom su problemu u toku krize bile države koje su prodale sve nacionalne banke, jer inostrane finansijske institucije i vlada često nemaju isti pogled na prioritete, pogotovo kada se radi o povlačenju novca i kreditiranju. Ipak ne smatram da neka država sa druge strane mora imati svoju nacionalnu kompaniju.

Morate rešiti problem korupcije
U nedavnom izveštaju ste naveli da su glavni problemi sa kojima se suočava vaša grupa, u svim zemljama Evrope u kojima posluje, korupcija, politička nestabilnost, nepredvidivost u donošenju pravila koja regulišu tržište. Sve ove stavke su i te kako prisutne u Srbiji?
Prisutne su svuda gde poslujemo, ali je različit nivo njihovog postojanja. Srbija ima problem sa korupcijom i to je ono što svi znaju, i da bi ekonomska klima bila mnogo bolja kada bi se to pitanje rešilo. Recimo da u Norveškoj nemate problem korupcije, ali postoje brojne zemlje u kojima sam poslovao gde je ovaj problem mnogo više izražen nego u Srbiji. Želim da napomenem da probleme sa pravilima o regulisanju tržišta imamo i u Švedskoj i u Norveškoj.