Vesti
Društvo i ekonomija
Bumbaširević i zvanično rektor
26.09.2012. 20:00
Izvor: RTS
Bumbaširević i zvanično rektor
Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević, nakon dva trogodišnja mandata, predao je dužnost svom nasledniku Vladimiru Bumbašireviću, čime je i zvanično obavljena primopredaja dužnosti.
Univerzitet u Beogradu zvanično je dobio novog rektora, pošto je tu dužnost nakon dva mandata Branka Kovačevića, preuzeo Vladimir Bumbaširević.
Bumbaširević na rekrorsko mesto dolazi sa funkcije dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu. Za prvog čoveka najvećeg državnog univerzitet u Srbiji Bumbaširević je izabran u maju, ali je danas zvanično preuzeo tu funkciju, nakon dva mandata na kojima je ukupno šest godina proveo Branko Kovačević.
Na ceremoniju u Rektoratu beogradskog Univerziteta novi rektor istakao je da mu je izuzetna čast da preuzme tu dužnost i poručio da mu je obaveza da nastavi da unapređuje rad Univerziteta.
"Sada je Univerzitet u Beogradu ušao među 500 najboljih na Šangajskoj listi svetskih univerziteta, to treba održati", kazao je Bumbaširević podsetivši da se Univerzitet u Beogradu sada nalazi između 400 i 500 pozicije, a cilj je da popravi to mesto.
Bivši rektor, osvrnuvši se na svoj rad tokom proteklih šest godina istakao je da je cilj bio da se uvede red u visoko obrazovanje i da se Univerzitet poveže sa privredom i tržištem rada.
"Pokušali smo državu da ubedimo u to da obrazovanje nije trošak, već investicija u budućnost i da su obrazovani mladi ljudi recept za izlazak iz ekonomske krize", rekao je Kovačević.
On je kao veliki uspeh istakao to što je Univerzitet u Beogradu sada među 500 najboljih od ukupno 20.000 univerziteta u svetu. "Siguran sam da će novo rukovodstvo nastaviti ovaj posao i da ćemo napredovati na toj listi", istakao je Kovačević.