Vesti
Društvo i ekonomija
Panonski mornari odustali
Prekinuta blokada Dunava
02.10.2012. 12:00
Izvor: Kurir
Prekinuta blokada Dunava
Savetnik premijera Ivica Tončev, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, radnici i vlasnik „Dunav agregata“ Dušan Borovica postigli dogovor o platama
NOVI SAD - Postigli dogovor.
Nezadovoljni radnici „Dunav agregata“ postigli su sinoć dogovor o isplati zaostalih zarada, što znači da prestaje blokada Dunava kod Novog Sada, rekao je predstavnik zaposlenih Novica Cvetković.

- Poslednji pregovori u kojima su učestvovali savetnik premijera Ivica Tončev, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici radnika i vlasnik kompanije Dušan Borovica počeo je oko 21 sat, a dogovor je postignut oko 22.30 - naveo je Cvetković.

Dogovoreno je da radnicima do srede bude uplaćene četiri plate i isto toliko ukrcavanja na brodove, a da im još dve plate i dva ukrcavanja budu isplaćeni do 5. novembra.

Zbog sedmodnevne blokade plovnog koridora kod Novog Sada više od stotinu domaćih i stranih brodova usidreno je uzvodno i nizvodno, što stvara velike materijalne troškove i gubitke za prevoznike i vlasnike robe koja se transportuje rekom.

Radnici „Dunav grupe agregati“ juče po podne su usidrili još jedan brod neposredno u blizini drumsko-železničkog mosta na Dunavu u Novom Sadu i na taj način potpuno blokirali plovidbu na tom međunarodnom plovnom pravcu. Oni su time radikalizovali sedmodnevni protest zbog toga što im rukovodstvo preduzeća nije isplatilo zaostale zarade, ostale prinadležnosti i ispunilo druge zahteve zbog kojih su u prošli utorak počeli da brodovima blokiraju Dunav.

Radnici „Dunav grupe agregati“ zahtevali su da im se isplati šest mesečnih zarada, osam naknada za ukrcavanje na brod, overe zdravstvene knjižice i poveže radni staž.

Prodao bi brod, al’ nema kome

- Osnovni problem je u tome što je većina građevinskih firmi koje smo snabdevali šljunkom propala, zbog čega je naše poslovanje krajnje ugroženo. Ipak, ne želim da se povučem iz ovog posla. Dugovanja prema radnicima su ništa u odnosu na vrednost samo jednog broda. Nevolja je što u vreme krize niko ne želi da kupuje brodove - naglašava vlasnik Borovica.