Vesti
Društvo i ekonomija
Sindikati prete protestom
02.10.2012. 20:00
Izvor: Blic
Sindikati prete protestom
Daćemo vladi 15 dana da vrate cene na nivo pre 1. septembra, a ukoliko to ne učini, pozvaćemo ljude na masovne proteste u svim gradovima Srbije, poručuje predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović. Nema razloga za proteste, rekao ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je od Vlade Srbije da vrati cene osnovnih životnih namirnica u narednih 15 dana, koje su neopravdano poskupele. Ukoliko to ne učine, sindikat će pozvati građane na masovne proteste.
"Povećanjem PDV-a nisu obuhvaćene osnovne životne namirnice, tako da je povećanje cena ovih dana neopravdano. Daćemo Vladi 15 do 20 dana da vrate cene na nivo koji je bio pre 1. septembra, a ukoliko to ne učini, pozvaćemo ljude na masovne proteste u svim gradovima Srbije", rekao je Orbović.
On je podsetio da su tokom septembra značajno poskupele osnovne životne namirnice i usluge, pre svega mleko i mlečni proizvodi, ulje, brašno, peciva, testenine, jaja, voće, sokovi, hemija, energenti, prevoz.
"Kod većine proizvođača cene su povećane od 15 do čak 30 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a u pojedinim slučajevima povećanje cena iznosi i do 100 odsto", istakao je Orbović.
Orbović je podsetio da je pasulj u septembru prošle godine koštao 200 dinara, a u septembru ove 300 dinara, mleko je sa 57,9 dinara poskupelo na 69,9, cena jogurta je sa 87,9 otišla na 93,35, dok su jaja sa 143,9 dinara poskupela na 169,99 dinara.
Potrošači su na svom džepu u prethodnom periodu najviše osetili poskupljenje mesa. Tako je piletina pre godinu dana koštala 246,9 dinara, a danas košta 344 dinara, svinjski but je sa 459,9 povećan na 649,99, juneći but 559,9 na 687,68 dinara.
Prema izveštaju Samostalnog sindikata, "Vitalovo" ulje je za godinu dana poskupelo sa 130,9 na 189,09, kupus sa 30 na 60 dinara, "Imlekov" maslac sa 117,9 na 149,99 dinara, krompir sa 40 na 50 dinara, paradajz sa 40 na 80 dinara, gradski prevoz u Beogradu sa 2.680 na 3.216 dinara.
"Osnovne životne namirnice drastično su poskupele. Ono što je nekada bilo sirotinjska hrana, sada je misaona imenica za mnoge porodice. Kupovna moć stanovništva Srbije drastično je opala", naglasio je Orbović.
Ljubisav Orbović je dodao da ima razumevanja da je Vlada nasledila tešku ekonomsku situaciju iz prethodnog perioda, ali da to ne znači da ih treba osloboditi obaveza jer su, kako kaže, obećali da će imati kontrolu nad cenama.
"Predstavnici Vlade danima govore da li će biti gej parada ili neće i skoncentrisani su samo na to pitanje, a pritom dolazi da životnog ugrožavanja egzistencije građana, onda imamo problem sa takvom Vladom", zaključio je Orbović.

Ljajić: Nema razloga za proteste
Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić uveren je da nema razloga da se građani pozivaju na masovne proteste zbog najnovijih poskupljenja, jer je Vlada Srbije iskoristila sve mehanizme koji su joj stajali na rapolaganju da stabilizuje tržište i spreči poremećaje.
"Ne vidim osnova za to uprkos tome što kao građanin delim nezadovoljstvo što su neki neopravdano podigli cene svojih proizvoda, a pre svega proizvođačke cene", rekao je Ljajić.
Uz ocenu da država ne može da uradi ništa više od onoga što je već uradila, Ljajić je najavio da će na narednoj sednici vlade doneti novu odluku o bescarinskom uvozu novih količina ulja što,kako tvrdi, još jednom potvrđuje da ne postoji ništa što je vlada u ovom trenutku mogla da uradi, a da to nije učinila.
"Cene se formiraju slobodno na tržištu u zavisnosti od ponude i tražnje. Mi smo uradili sve što možemo i sve mehanizme koje imamo na raspolaganju smo iskoristili počevši od toga da je za pet osnovnih životnih namirnica, do kraja godine, na snazi uredba o ograničenju marži na 10 odsto", rekao je Ljajić.
On je podsetio i da je doneta uredba o ograničenju cene hleba tip "Sava", od brašna tipa 500 , odluka o zabrani izvoza suncokreta, šećerne repe i soje, odluku o bescarinskom uvozu kukuruza, pšenice, soje, šećerne repe, a sve sa ciljem da se spreči poremećaj na tržištu.