Vesti
Društvo i ekonomija
Bugarin: Privreda će 2012. verovatno završiti u recesiji
03.10.2012. 12:00
Izvor: Blic
Bugarin: Privreda će 2012. verovatno završiti u recesiji
Srpska privreda će ovu godinu verovatno završiti u recesiji, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.
Na sednici Upravnog odbora PKS, ocenjeno je da su najveći problemi srpske privrede pad privredne aktivnosti i izvoza, visoka nelikvidnost i dug države prema realnom sektoru od 110 milijardi dinara, rast "sive"ekonomije i rast nezaposlenosti koja je dostigla rekordnih 28 odsto.
Bugarin je ocenio da nova vlada mora da ojača fiskalnu disciplinu, ali i da poboljša poslovni ambijent, sprovede reformu javnog sektora, uvede profesionalizaciju u upravljanju javnim preduzećima i reformu penzionog i obrazovnog sistema.
On je najavio da će PKS do kraja godine vladi predložiti paket mera za poboljšanje stanja i jačanje proizvodnje u poljoprivredi.
Predsednik PKS je ukazao i na nesrazmerni broj zaposlenih u javnom i realnom sektoru, gde u javnom ima oko 500. 000 ljudi, dok u realnom sektoru ima nešto više od 400.000 ljudi, što je neprirodno i mora da se promeni.
Bugarin je podsetio na predlog mera Nacionalnog saveta za privredni oporavak, izražavajući nadu da će to novoformirano telo ponuditi odgovarajuća rešenja za poboljšanje stanja u privredi.
Čestitajući novoizabranim članovima Upravnog odbora, Bugarin je rekao da od 1. januara 2013. stupa na snagu novi Zakon o komorskom sistemu, o čemu je prošle nedelje razgovarao da ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem.
Potpredsednica PKS Vidosava Džagić rekla je da je u drugom kvartalu ove godine zabeležen pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je prema podacima MMF-a iznosio 0,6 odsto, a nezaposlenost je dostigla 28 odsto.Zabrinjavajući je i rast inflacije, upozorila je Džagićeva i ukazala da će rast cena na malo od 10 odsto u ovoj godini "pogurati" inflaciju i u 2013.
Kurs dinara je opao za 11,6 odsto u ovoj godini, dok su devizne rezerve smanjene sa 11,6 milijardi na 10,1 milijardi evra, zbog intervencija na deviznom tržištu u cilju odbrane stabilnosti kursa, navela je ona.
Javni dug Srbije dostigao je oko 80 odsto BDP-a , prema metodologiji Svetske banke, predočila je Džagićeva i dodala da je naša zemlja do kraja maja morala da izdvoji 42,6 odsto vrednosti izvoza za otplatu dugova i te obaveze imaju tendenciju rasta.
I dalje je usporena kreditna aktivnost banaka prema preduzećima, a učešće rizičnih plasmana je oko 24 odsto, napomenula je potpredsednica PKS.
Govoreći o padu zaposlenosti, Džagićeva je rekla da je zabrinjavajuće što se smanjuje zaposlenost u proizvodnim sektorima privrede, ocenjujući da je potrebno smanjenje fiskalnog opterećenja privrede, nove podsticajne mere za zapošljavanje i hitno izmirenje dugova države prema privredi.
Džagić je naglasila da je gorući problem privrede visoka nelikvidnost, navodeći da je trenutno 18 odsto malih i srednjih preduzeća u blokadi računa, a dugovanja države prema privredi iznose oko 110 milijardi dinara.
Industrijska proizvodnja je u avgustu opala 3,7 odsto u odnosu na početak godine i taj trend se nastavlja, upozorila je ona i napomenula da se smanjuje izvoz, a raste deficit spoljne trgovine.