Vesti
Društvo i ekonomija
NBS bankama: Pažljivo sa kamatama
08.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
NBS bankama: Pažljivo sa kamatama
Bankama preporučeno da umesto visokih kamata, borbu za štediše vode boljim uslovima i raznovrsnijom ponudom.
Narodna banka Srbije (NBS) pozvala je poslovne banke da u Nedelji štednje na štedne uloge ne odobravaju kamate veće od onih koji nude tokom cele godine, kako ne bi ugrozile stabilnost finansijskog sistema.
Bankama je preporučeno da umesto da odobravaju visoke kamatne stope na štedne uloge, borbu za klijente i povećanje štednje usmere na poboljšanje uslova, širenje lepeze bankarskih proizvoda i obogaćivanje ponude štedišama.
"Stabilnost finansijskog sistema i poverenje u bankarski sektor utiču na konstantan rast štednje građana, koja trenutno iznosi oko osam milijardi evra", navela je centralna banka.
NBS je dodala da očekuje da će krajem oktobra, u Nedelji štednje, kamatne stope na štedne uloge banke formirati slobodno i u skladu sa svojom poslovnom politikom, ali "s punom odgovornošću prema sopstvenoj i stabilnosti ukupnog finansijskog sistema".
"Poštujući princip konkurencije u bankarskom sektoru, NBS upozorava banke da privlačenje štednje u ovom periodu preko neodmerenog povećanja kamatnih stopa, ne bi trebalo da se pretvori u nerazumnu utakmicu", piše u saopštenju centralne banke.
Ukazano je da bi skupo plaćena sredstva banke morale skupo i da se plasiraju, a neke od njih bi nepotrebno bile izložene likvidnosnim udarima zbog koncentracije ročnosti i dospeća depozita u Nedelji štednje.
"Na taj način nerazumno podizanje kamatnih stopa na štednju u kratkom periodu tokom godine moglo bi da dovede do opasnosti da cena finansiranja podigne rizik u celom finansijskom sistemu", istakla je NBS i podsetila da "cenu eventualno narušene finansijske stabilnosti uvek plaćaju svi poreski obveznici, kao i ekonomska aktivnost i
zaposlenost u zemlji".