Vesti
Društvo i ekonomija
Novi spisak najvećih poreskih dužnika
11.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Novi spisak najvećih poreskih dužnika
Poreska uprava Srbije objavila je,na svom sajtu novi spisak 1.000 najvećih poreskih dužnika, po 500 pravnih lica i preduzetnika.
Najveći dužnici po osnovu poreza su uglavnom banke koje su u stečaju - Beobanka s dugom od 28 milijardi, Investbanka duguje 21,1 milijardu, Astra banka 18,2 mnilijarde, a Beogradska banka 15,3 milijarde.
Na spisku su, odmah iza te četiri banke, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica u restrukturiranju, s dugom od 10,24 milijarade, sledi Ju Es stil Srbija s dugom od 6,4 milijarde dinara,
Simpo duguje šest milijardi, Zastava oružje 4,9 milijardi, a Zastava automobili 4,5 milijardi dinara.
Na spisku se nalazi i Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) I Beograd film sa poreskim dugom od po 3,8 milijardi dinara, RTB rudnici bakra "Bor" duguju 3,3 milijarde, a Topionica i rafinacija Bor 3,2 milijarde dinara.
Dužnici su i Sloboda iz Čačka, "14. oktobar" iz Kruševca, Mostogradnja, BIM Slavija, FAP iz Priboja, Verano motors iz Beograda I Radio-televizija Srbije koja nije izmirila ni sve obaveze po osnovu reprogramiranog duga.
Veliki dužnici su i Republickci fond za zdravstveno osiguranje, Fudbalski klub Partizan koji ne izmiruje odložene poreske obaveze I Pink internacional kompanija.
Spisak najvećih poreskih dužnika, među kojima su bili i građani, Poreska uprava je prvi put objavila početkom ove godine.
Objavljivanje takve liste svaka tri meseca predviđeno je izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje je Skupština Srbije donela krajem prošle godine.
Na zahtev Poverenika za infromacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljuba Šabića, Poreska uprava je prestala da objavljuje imena građana koji najviše duguju po osnovu poreza.