Vesti
Društvo i ekonomija
Tužilaštvo traži kaznu zatvora za Dulića
12.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Tužilaštvo traži kaznu zatvora za Dulića
Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je danas optužni predlog Višem sudu u Beogradu protiv Olivera Dulića, njegovof bivšeg pomoćnika i direktora Puteva Srbije Drobnjaka zbog zloupotrebe službenog položaja. Traži se bezuslovna kazna a ispituje i moguća korupcija.
Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je objasnio da se oni terete da su investitoru Nuba invest iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja od strane zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću Putevi Srbije da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.
"Izdavanjem zahtevanih dozvola investitoru Nuba invest omogućeno je da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravlja JP Putevi Srbije i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom", rekao je Radisavljević.
Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtevima Nuba invest oni su tog investitora stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i Putevima Srbije, jer su za razliku od njih zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana zakonom o planiranju i izgradnji i zakonu o javnim putevima.
Tužilaštvo je predložilo da se nakon održanog glavnog pretresa (suđenja) i nakon izvođenja dokaza koji su predloženi - svi okrivljeni osude na bezuslovne kazne zatvora, rekao je Radisavljević.
"U ovom trenutku značajno je da objasnim da rad policije i tužilaštva za organizovani kriminal na ovom predmetu nije završen, naprotiv, predmet našeg daljeg zajednickog rada biće istraživanje da li je u vezi sa izdavanjem dozvola investitorima Nuba Invest bilo i korupcije", naglasio je tužilac.
Prema njegovim rečima, u ovom trenutku tužilaštvo već raspolaže određenim podacima koji ukazuju da je tu bilo i koruptivnih elemenata i zbog toga intezivno sarađuje ne samo sa našom policijom već i sa kolegama u inostranstvu u pokušaju da dobijeme odgovor to izuzetno važno pitanje u ovom trenutku.
Bivši ministar Oliver Dulić rekao je danas da je podizanje optužnog predloga protiv njega kompromis tužilaštva i izvršne vlasti i to na njegovu štetu i poručio da će na sudu dokazati da je apsolutno poštovao zakon.
"Mislim da je bilo jasno da je ovaj režim hteo da vidi jednog bivšeg ministra u zatvoru, i mislim da je očigledno pritisak bio toliki da je postupak morao da ode u sledeću fazu. Verujem da je prijava koja je napisana vrlo loše i u kojoj apsolutno nema nikakvih materijalnih dokaza, bila apsolutno za odbacivanje", rekao je Dulić agenciji Beta.
Skupština Srbije je 8. oktobra u ponedeljak ukinula imunitet Duliću, koji je i poslanik Demokratske stranke, pošto se on na njega pozvao u dva dana ranije, kada je policija pokušala da ga privede u njegovoj kući u Subotici.
Janjić je bio saslušan u nedelju u Tuzilaštvu za organizovani kriminal nakon čega mu je ukinuto policijsko zadržavanje, dok je direktor Puteva Srbije dan ranije, saslušan u poliicji.
Tužilaštvo je zajedno sa Upravom kriminalističke policije od marta ove godine vodilo predistražni postupak povodom izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.
Tužilaštvo je u okviru istražnih radnji protekle sedmice preduzelo sve neophodne dodatne radnje, ispitivalo svedoke zaposlene u Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje koji su preduzimali službene radnje u postupku izdavanja građevinskih dozvola i lokacijskih i građevinskih dozvola.
Janjić i Drobnjak su saslušani tokom vikenda, a Oliver Dulić u ponedeljak u okviru istražnih radnji u vezi sa predmetom "Nuba" i mogućim malverzacijama u izdavanju dozvola za postavljanje optičkih kablova duž puteva Srbije investitoru Nubi invest i sumnjiče se da su tom prilikom favorizovala pomenutog investitora u pogledu brzine izdavanja i redosleda dozvola u odnosu na druga dva preduzeća - Telekom i Sat - trakt.