Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Biće bolje dogodine
15.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Dinkić: Biće bolje dogodine
U narednoj godini u Srbiji se očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od najmanje dva odsto, kaže Mlađan Dinkić, dodajući da se do kraja 2012. očekuje prekid recesionog trenda.
Ministar finansija i privrede je novinarima rekao da Narodna banka Srbije prognozira rast BDP od tri odsto za 2013. ali da je Vlada Srbije konzervativnija u proceni i ostaje pri prognozi od dva odsto.
Rast će, kako je objasnio ministar, biti zasnovan na investicijama i izvozu,a glavni izvozni adut u narednoj godini biće Fijatovi automobili iz Kragujevca, jer postoji velika potražnja na tržištu.
Navodeći da se očekuje da bude pokrenuta proizvodnja u Železari Smederevo, povećani izvoz i industrijska proizvodnja, a smanjen platno bilansni deficit, Dinkić je dodao da će svi ti elementi uticati na rast BDP .
On je podsetio da će u 2012. pad BDP biti jedan odsto, što je posledica recesije iz prve polovine godine.
Dinkić je kazao i da Međunarodni monetarni fond ima otvoren poziv da dođe u Srbiju na zvanične razgovore oko novog aranžmana.
Predstavnici vlade su od danas u stalnoj tehničkoj komunikaciji da predstavnicima MMF-a, rekao je on novinarima u Vladi Srbije, gde je uručio ugovore o dodeli podsticajnih sredstava domaćim i stranim kompanijama, koje u naredne tri godine planiraju da zaposle oko 5.000 radnika i investiraju 120 miliona evra u otvaranje fabrika širom Srbije, .
"Spremi smo da zvanično pozovemo misiju MMF-a u Srbiju", naglasio je ministar, napominjući da je rano govoriti o vrsti novog aranžmana sa MMF-om, ali da će biti izabran onaj koji je napovoljniji za Srbiju.