Vesti
Društvo i ekonomija
EPS spreman da obezbedi dovoljno struje tokom zime
19.10.2012. 12:00
Izvor: Blic
EPS spreman da obezbedi dovoljno struje tokom zime
Restrikcije struje se ne očekuju, jer je Elektroprivreda Srbije (EPS) spremna da obezbedi dovoljne količine električne energije tokom zimskog perioda, izjavio je danas Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a.
- Gotovo svi remonti su završeni i ostao je još jedan mali remont koji se privodi kraju u Kostolcu. Naši kapaciteti su spremni da odgovore svim izazovima za dolazeću zimsku sezonu - rekao je Obradović za TV Pink.
On je ocenio da je glavni problem EPS-a nedostatak novčanih sredstava na računu i da je likvidnost tog preduzeća dovedena u pitanje zbog novčane "rupe" od 41 milijardu dinara, jer se u svakom momentu EPS-u duguje oko 130 milijardi dinara.
Najveći problem su velika potraživanja prema građanstvu i privredi i u saradnji sa vladom mora se naći rešenje da se EPS-u omogući bolja likvidnost, naveo je Obradović.
Obradović je rekao da je pre mesec dana stupio na dužnost, da bivše rukovodstvo EPS-a nije adekvatno branilo interese tog preduzeća i da je EPS polako propadao.
Obradović je najavio da će razlika u obračunu PDV-a za utrošak struje za gradjane u saradnji sa resornim ministarstvom biti vraćena već na novembarskom računu.
On je rekao da je cena struje u Srbiji mnogo niža nego u regionu i da bi realna i liberalizovana cena iznosila između 50 do 60 odsto iznad sadašnje cene.
Govoreći o uvozu struje iz Republike Srpske, Obradović je naveo da je obezbeđeno oko 70 odsto električne energije za sledeću godinu i da je cena je bila od 53 do 57 evra po megavatu.
Obradović je rekao da je grejanje na struju loše i po državu i ekologiju i da je potrebno naći rešenje kako da se demotivišu ljudi da se greju na električnu energiju.
Obradović je rekao da je termoblok u Kostolcu u fazi planiranja, da se radi studija izvodljivosti, da su obezbedjena finansijska sredstva i izrazio nadu da će za vreme njegovog mandata uspeti da pokrene velike investicione projekte.