Vesti
Društvo i ekonomija
Železaru hoće samo Rusi
19.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Železaru hoće samo Rusi
Na tender za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" stigla je jedna prijava - zavisnog preduzeća kompanije "Uralvagonzavod" iz Ruske federacije, objavila je danas Agencija za privatizaciju.
Iako je navedeno u saopštenju, danas do 16 sati, kada je istekao rok za dostavljanje prijava za učešće i otkup transakcione dokumentacije, Agenciji je stigla jedna prijava i to od zavisnog preduzeća kompanije "Uralvagonzavod" iz Ruske federacije.
Ministarstvo finansija i privrede objavilo je 8. oktobra javni poziv za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika "Železara Smederevo" za obezbeđenje kontinuiteta poslovanja i daljeg razvoja tog preduzeća.
"Železara Smederevo" osnovana je pod imenom "SARTID" (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko društvo) 1913. godine, a nakon stečaja i privatizacije 2003. godine menja ime u "Ju-es stil Srbija".
U januaru ove godine Vlada Srbije otkupila je za simboličnu cenu od jednog dolara smederevsku železaru od američke kompanije, nakon što je "Ju es stil" saopštio da se povlači iz tog posla zbog ogromnih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu.
Vlada Srbije je raspisala tender za izbor strateškog partnera Železare Smederevo 18. aprila , a krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj ove godine.
Međutim, taj rok je bivša vlada produžila prvo do 11. juna, a potom do 10. septembra.
Za učešće na tenderu prijave su podnele tri kompanije - Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu i Donjeck stil grup iz Ukrajine, ali je tender bio neuspešan.
Usled smanjene tražnje na domaćem i stranom tržištu, proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula, a za vladu je jedan od najhitnijih zadataka da pronađe trajno rešenje za tu fabriku.