Vesti
Društvo i ekonomija
Komunalci prete štrajkom: Ako nam smanje plate nećemo čistiti ulice
24.10.2012. 20:00
Izvor: Blic
Komunalci prete štrajkom: Ako nam smanje plate nećemo čistiti ulice
Zaposleni u javnim komunalnim preduzećima najavljuju generalni štrajk jer tvrde da su Zakonom o maksimalnim platama u javnim preduzećima umesto direktora najviše pogođeni najugroženiji radnici.
Iz Ministarstva finansija poručuju da će ubuduće vozači direktora imati istu platu kao i vozači ministra, te da se zakon ne odnosi na veliku većinu zaposlenih u toplanama, parkinzima, pijacama, toplanama i ostalim komunalnim preduzećima. Milan Simić, predsednik Granskog sindikata javnih, saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost”, kaže za “Blic” da Zakon pogađa spremačice, kurire, kafe kuvarice, vozače, portire i administrativne radnike.
- Primenom ovog zakona umanjile bi se zarade tim kategorijama zaposlenih i do 40 odsto - kaže Simić i najavljuje da će danas ispred Ministarstva protestovati između 500 i 1.000 ljudi. Ako se zakon ne izmeni, on najavljuje da zaposleni u 607 preduzeća u Srbiji koja zapošljavaju 53.000 radnika neće čistiti ulice, niti naplaćivati parking.

Maksimalne plata za oktobar
koeficijent iznos
Direktor 9 165.995
Čistačica 1 18.444
Kurir 1,3 22.133
Vozač 1,5 27.666

- Radi se o tome da nisu svi radnici u komunalnim preduzećima obuhvaćeni ovim zakonskim rešenjem već samo oni kojima je plata veća od 165.000 dinara, kao i one službe koje se ne bave konkretnom delatnošću. Dakle, zakonom su obuhvaćeni direktor i njegov šofer, ali ne i ostali radnici u javnom preduzeću - kažu u Ministarstvu i napominju da je napravljeno uputstvo po kome će se ubuduće obračunavati zarade. Prema tom uputstvu, plate za čistačice, vozače, kurire u javnim preduzećima se usklađuju sa primanjima istog takvog pomoćnog osoblja u ministarstvima i Vladi.

Đilas protiv Zakona
U Beogradu će predstavnici Samostalnog sindikata, Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost” i Sindikata komunalne delatnosti Beograda “Sloga” sa Trga Nikole Pašića uputiti apel i upozorenje Vladi i Ministarstvu finansija da se odustane od primene zakona. Kako saznajemo, predstavnici sindikata imali su juče sastanak sa gradonačenikom Beograda Draganom Đilasom koji je, kako su nam preneli, kazao da će Grad učiniti sve da se zarade ne smanjuju i da će uputiti apel Ministarstvu finansija za rešavanje tog problema.