Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Važenje zakona o bankama ograničeno
26.10.2012. 20:00
Izvor: Blic
Dinkić: Važenje zakona o bankama ograničeno
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je danas da će važenje zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka biti ograničeno na dve godine i da će se primenjivati samo na banke u kojima država ima većinsko vlasništvo.
U skupštinskoj raspravi o amandmanima na Vladin predlog zakona, Dinkić je kazao da je ograničenje važenja tog zakona do 31. decembra 2014. predvi]eno amandmanom Odbora za finansije, na predlog Ministarstva finansija i privrede.
Dinkić je naveo i da će se zakon odnositi samo na one banke u kojima Republika ili pokrajina imaju većinsko, odnosno kontrolno učešće.
Skupština Srbije počela je danas razmatranje amandmana na Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka koji će omogućiti da se Nova Agrobanka pripoji Poštanskoj štedionici.
Pre nekoliko dana u načelnoj raspravi o tom zakonu poslanici opozicije su ocenili da je predloženi zakon o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka neustavan i da predstavlja opasan presedan.
Narodna banka Srbije je Agrobanci maja ove godine oduzela dozvolu zbog gubitka od 300 miliona evra. Nakon gašenja Agrobanke zbog velikih gubitaka, Vlada Srbije je osnovala Novu agrobanku koja je preuzela obaveze i depozite Agrobanke.