Vesti
Društvo i ekonomija
Zašto su mladi protiv EU
29.10.2012. 12:00
Izvor: b92
Zašto su mladi protiv EU
Beograd -- Čak 42 odsto građana starosti od 18 do 29 godina protive se ulasku Srbije u EU, dok članstvo u Uniju podržava 41 odsto njih, odsto, piše "Politika".
Svaki drugi učenik ili student protivi se članstvu, dok ga svaki treći podržava. Najviše protivnika članstvu u EU je iz Beograda, pokazuje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koje je sproveo Cesid.
Prema istraživanju, 47 odsto od ukupnog broja ispitanika je za ulazak u Uniju. Članstvo u EU podražava čak 51 odsto građana koji imaju 60 i više godina.
Do juče su mladi bili najveći zagovornici Evrope. Oni su podržavali evropski sistem vrednosti i život u Uniji. Otuda i iznenađenje zašto su se mladi okrenuli protiv članstva u EU.
Svetlana Logar iz Ipsos Stratedžik marketinga kaže za "Politiku" da nije bitno šta se dešava, da li nas Evropa pritiska ili ne, već kako se ti interpretira.
"Opredeljenje za EU mnogo varira i zavisi od trenutne situacije. Nikada nismo imali podatak da su mladi više protiv ulaska u Evropu od starijih. U proseku uvek imamo polovinu koja bi glasala za ulazak u EU i pored krize u Evropi, svega što su videli na televiziji i pritisaka iz EU. Znači da su vrlo proevropski orijentisani. Ljudima nije jasno šta smo sve već dobili. Kada smo dobili beli šengen, to je jako podiglo motivaciju i procenat opredeljenih za EU je odmah bio veći. To je motivacija za ulazak u Evropu", kaže ona.
Neka istraživanja Ipsosa pokazala su da ljudi u Srbiji misle da je ona dobila najviše pomoći od Rusije i Japana. To nije tačno. Najviše je dobila od EU – 3,3 milijarde evra od 2000. godine. Za isto vreme je iz Rusije stiglo 150 miliona evra, oko 20 puta manje nego iz Unije.
Strateški marketing već decenije radi ispitivanja javnog mnjenja o opredeljenosti za i protiv EU. Svetlana Logar kaže da podrška za ulazak nikad nije bila manja od 46 odsto.
"Varijacije su bile prisutne i pre krize. Na primer, 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, došao je Fijat i održan Evrosong, podrška EU je bila oko 70 odsto. U ovim, lošim okolnostima podrška je opala za 20 odsto", objašnjava ona.