Vesti
Društvo i ekonomija
Vuković: Dugovanja u zdravstvu zbog pada naplate doprinosa
02.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
Vuković: Dugovanja u zdravstvu zbog pada naplate doprinosa
Ogroman dug u zdravstvu nastao je jednim delom zbog neodgovornog odnosa pojedinih menadžera,ali i pada naplate doprinosa, rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Simo Vuković.
On je naveo da je jedan broj ustanova dodatno zapošljavao ljude, a da to nije bilo dogovoreno sa RFZO, ali da veliki problem predstavlja i defficit koji se stvara zbog svih koji nisu osigurani, pa se njihova zdravstvena zaštita finansira iz budžeta.
- To su svi oni koji nemaju zdravstvenu knjižicu ili im je ukazana hitna medicinska pomoć, troškovi na godišnjem nivou su oko 10 milijardi dinara a iz budžeta se za njih izdvaja oko 600 miliona dinara - rekao je Vuković.
On je dodao da će država na sebe preuzeti obavezu plaćanja dugovanja, ali da je najvažnije da se sistemski reši problem i ne prave nova dugovanja.
- Moramo da vidimo kakvi su nam normativi, koliko mi zapravo treba da imamo lekara, medicinskih sestara, kakave su obaveze svih nas u finansiranju, kako da pospešimo naplatu doprinosa za zdravstveno osiguranju - rekao je Vuković.
Na jučerašnjem sastanku ministara zdravlja i finansija sa predstavnicima farmaceutskih kompanija u Srbiji, istaknuto je da je država spremna da dugove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i bolnica u Srbiji prema farmaceutskim kućama pretvori u javni dug i da se prozvođačima u naredne tri godine, počev od 2013. godine, kvartalno isplaćuju zaostale obaveze.
U Republičnom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) rečeno je Tanjugu da dugovi Fonda prema apotekarskim ustanovama iznose oko 13 milijardi dinara i da se sa uplatama kasni 210 dana.
Potparolka RFZO Sanja Mirosavljević je rekla i da je budžet fonda u odnosu na 2008. godinu manji za oko 400 miliona evra dodajući da polovina sredstava, tačnije 90 milijardi dinara godišnje "odlazi" na plate 105.000 zaposlenih u zdravstvenom sistemu.
Ona je navela da je apel RFZO da se ustanove, odnosno rukovodioci ustanova ponašaju odgovorno prema novcu koji dobijaju i odrede prioritete dodajući da ima ustanova koje sklapaju ugovore i poslove mimo dogovora sa RFZO.
Zbog nenamenskog trošenja novca dešava se da računi nekih od njih budu u blokadi.
Najduže je u blokadi račun Doma zdravlja u Gračanici od 2008. godine, zdravstveni centar u Knjaževcu od prošle godine i Dom zdravlja Grocka od ove godine.
Takođe, i bolnica u Zrenjaninu povremeno ulazi u blokadu, rekla je portparol RFZO.
Mirosavljević je navela da je važno to što je odlukom vlade ranije dogovoreno da ustanova ima poseban račun na koji se uplaćuju sredstva za plate zaposlenih, a RFZO prema Ugovoru o asignaciji direktno dobavljačima plaća novac za lekove, potrošni materijal i slično.